Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Unikátne fotografie

OBRAZOM: Takto prebiehala zatiaľ posledná korunovácia v Británii

Táto fotografia novokorunovanej panovníčky, kráľovnej Alžbety II., bola odoslaná špeciálnym rádiofotografickým okruhom z Londýna priamo do domácej siete Wirephoto agentúry AP 2. júna 1953. Foto: TASR/AP

Karol III. sa oficiálne stane kráľom. Naposledy bola korunovácia vo Veľkej Británii pred 70. rokmi. Teraz.sk prináša unikátne fotografie korunovácie britskej kráľovnej Alžbety II.

Bratislava 6. mája (TASR/Teraz.sk) - Pred 70 rokmi, 2. júna 1953, sa uskutočnila korunovácia britskej kráľovny Alžbety II. vo Westminsterskom opátstve. Milióny ľudí v Spojenom kráľovstve i mimo neho budú v sobotu 6. mája sledovať korunováciu britského kráľa Karola III. a jeho manželky Kamily. Korunovácia sa skladá z cirkevného obradu a slávnostného predstavenia nového kráľa verejnosti. TASR na základe informácií britských televízií BBC a Sky News prináša prehľad všetkého, čo sa bude v sobotu diať.

Korunovačná ceremónia vo Westminsterskom opátstve sa začne o 11.00 h miestneho času (12.00 SELČ) a potrvá približne dve hodiny. Cirkevnému obradu bude predchádzať sprievod, ktorý vyrazí od Buckinghamského paláca a povedie k západnej bráne Westminsterského opátstva.


Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip, vojvoda z Edinburghu, sa stretávajú s ďalšími členmi britskej kráľovskej rodiny, aby pozdravili svojich priaznivcov z balkóna Buckinghamského paláca po jej korunovácii, ktorá sa konala vo Westminsterskom opátstve. Londýn, jún. 2, 1953.
Foto: TASR/AP


Britská kráľovná Alžbeta II., uprostred dole, sedí v St. Edward's Chair vo Westminsterskom opátstve v Londýne, 2. júna 1953, krátko predtým, ako ju arcibiskupi, biskupi a iní rovesníci vyzdvihli na trón.
Foto: TASR/AP


Kanadská jazdná polícia prechádza okolo Queen Victoria Memorial, Londýn, 2. júna 1953, ako súčasť procesnej jazdy do Westminsterského opátstva na korunováciu kráľovnej Alžbety II.
Foto: TASR/AP


Kočí obedujú na pôde Westminsterského opátstva počas korunovácie britskej kráľovnej Alžbety II. Londýn, 2. júna 1953.
Foto: TASR/AP


Britský princ Charles, vpravo dole a španielsky kráľo Juan Carlos, v strede v pozadí, opúšťa kaplnku sv. Juraja, Windsor, Anglicko, 19. júna 1989.
Foto: TASR/AP