Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Unikátne fotografie

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Rýchla jazda do minulosti automobilov

Kombo snímka. Foto: TERAZ.sk/Jožo Teslík-ČTK

Pamätáte si na svoje prvé auto? Možno taký model spoznáte na fotkách. "Prevezte" sa cez unikátne fotografie do nedávne histórie automobilov.

Bratislava 25. júna (TERAZ.sk/TASR) – V predošlých dvoch sériách unikátnych fotografií sme venovali technickej tematike. Ani táto séria nebude výnimkou a možno poteší milovníkov automobilov. Nazrite to nedávnej histórie týchto strojov prostredníctvo archívnych fotografií.

Pri fotografiách opäť nájdete dobové popisy. Tak nasadať, lebo štartujeme!

Na archívnej snímke z 27. novembra 1995 cestná kontrola. V súčasnosti na Slovensku v štatistickom priemere ukradnú jedno auto každých 55 minút. V roku 1994 to predstavovalo 9 131 áut. Jednou z ciest obmedzenia krádeží je operatívna cestná kontrola vozidiel priamo v premávke. Ako porovnateľnú kuriozitu možno uviesť napríklad skutočnosť, že v USA ukradnú zlodeji jedno auto každých 55 sekúnd
Foto: Štefan Puškáš


Na archívnej snímke z 2. novembra 1976 štvorčlenná posádka stanice rýchlej zdravotníckej pomoci pri výjazde. Po zavolaní nitrianskeho telefónneho čísla 155 vyjde do ulíc sanitné auto s lekárom, nižším zdravotníckym pracovníkom a zdravotnícky vyškoleným vodičom. Vezie najpotrebnejšie zariadenie na zásahy pre udržanie života ťažko postihnutého človeka. Vďaka tejto službe sa v Nitre a v najbližšom okolí urýchlila pomoc na záchranu ľudských životov
Foto: J. Kolenčík - ČSTK


Na archívnej snímke z 27. októbra 1996 prehliadka hliadka vozidiel pred aukciou. Prvá aukcia leasingových vozidiel, ktorých majitelia nezvládli ich platenie, bola v sobotu 26. októbra v Záhorskej Bystrici v priestoroch autobazáru AUTO MOTO Valušek s.r.o. V ponuke bolo asi 50 vozidiel, všetky značky VW Group. Ceny boli nižšie oproti bežným bazárovým cenám. Aukcie tohto charakteru sa budú konať dvakrát ročne.
Foto: Š. Puškáš


Na archívnej snímke z 5. decembra 1963 8 nových áut škoda-oktávia na prepravníku pred Mototechnou na Gorkého ulici v Bratislave. Za 11 mesiacov tohto roku uspokojila Mototechna 1600 žiadateľov o auto v Západoslovenskom kraji. Dodala autá škoda, moskviče, wartburgy, volgy, renaultky, hillmany atd’. Autá našej výroby prepravujú z mladoboleslavskej automobilky do Bratislavy pre odbremenenie železnice na špeciálnych prepravníkoch.
Foto: A. Prakeš - ČTK


Na archívnej snímke zo 14. mája 1963 auto požiarnej bezpečnosti sa ponáhľa na ohrozené miesto po jarnej búrke v Bratislave. V utorok 14. mája odpoludnia sa prehnala nad Bratislavou prudká jarná búrka. Z tmavých hustých mrakov sa liali mohutné prúdy vody, ktoré v niekoľkých minútach zaplavili ulice a na mnohých miestach vnikli aj do pivníc, takže museli prísť na pomoc aj pumpy požiarnikov.
Foto: A. Prakeš


Na archívnej snímke z 13. júla 1973 parkovisko pred banskobystrickým Mototransom. V Mototranse Banská Bystrica začala pracovať nová rýchloumývacia linka Rohé California - jediná svojho druhu v štátoch RVHP. Zariadenie dokáže za hodinu umyť až 40 automobilov. Vybudovali ho s jeden a pol miliónovým nákladom. V umývacej linke sa automobil pohybuje na vodiacom páse, prechádza kartáčmi, sušiarňou a leštiarňou, kde sa vozidlo napastuje a vyleští horúcim vzduchom. Pracovníci banskobystrického Mototransu odovzdajú v tomto roku do prevádzky ďalšie nové autoservisy na Sliači, v Kremnici, Novej Dubnici, Martine a Banskej Bystrici.
Foto: T. Babjak


Na archívnej snímke z 13. júla 1973 autá sú vťahované do rýchloumývacej linky. V Mototranse Banská Bystrica začala pracovať nová rýchloumývacia linka Rohé California - jediná svojho druhu v štátoch RVHP. Zariadenie dokáže za hodinu umyť až 40 automobilov. Vybudovali ho s jeden a pol miliónovým nákladom. V umývacej linke sa automobil pohybuje na vodiacom páse, prechádza kartáčmi, sušiarňou a leštiarňou, kde sa vozidlo napastuje a vyleští horúcim vzduchom. Pracovníci banskobystrického Mototransu odovzdajú v tomto roku do prevádzky ďalšie nové autoservisy na Sliači, v Kremnici, Novej Dubnici, Martine a Banskej Bystrici.
Foto: Jožo Teslík-ČTK


Na archívnej snímke zo 16. decembra 1955 družstevník Ondrej Kresan ukazuje nové osobné auto. Družstevník Ondrej Kresan prišiel na Dedinu mládeže roku 1952 z tehelne v Devínskej Novej Vsi. Od začiatku pracuje statočne so synom, teraz 20 ročným, pri odchove ošípaných. Plán denných prírastkov sústavne prekračujú o 10 dkg na kus, pri úspore zrnového krmiva. Preto len na doplnkových odmenách za prekročenie plánu prírastkov a za zníženie plánovanej spotreby krmív dostali za trištvrte roku 16.060.- Kčs. Na zálohách dostali ďalších 13.000.- Kčs. Pri celoročnom vyúčtovaní dostanú na zálohách ďalších vyše 20.000.- Kčs ako aj prémie za tretí štvrťrok. V naturáliách dostali na prvých 7 mesiacov vyše 20 kg pšenice a jačmeňa a ďalšie metrické centy obilia a zemiakov dostanú pri celoročnom vyúčtovaní. V naturáliách dostanú cukor a ryžu. Vlani dostali 39 kg cukru a 76 kg lúpanej ryže. Okrem toho majú aj príjmy z 1/2 hektárového družstevného záhumenku. Chovajú si ošípané a hydinu. Družstevník Ondrej Kresan je po Jozefovi Baňasovi druhým družstevníkom v Dedine mládeže, ktorý má nové osobné auto. Cez sviatky dostanú nové osobné autá aj ďalší. Na obrázku vidíme Ondreja Kresana so synom pri novom aute Škoda 440.
Foto: Jožo Teslík-ČTK