Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Unikátne fotografie

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Cesta do praveku dovoleniek na Slovensku 1948-98

Kombo snímka Foto: TASR, Vtedy.sk

Nechcete riskovať nákazu koronavírusom a chystáte sa stráviť letnú dovolenku na Slovensku? UNIKÁTNE FOTOGRAFIE z archívu TASR vás postupne prenesú späť až do roku 1948 a ukážu, ako ľudia trávili leto.

Bratislava 22. júna (Teraz.sk) - Celosvetová pandémia nového koronavírusu výrazne zvýšila riziko zahraničných dovoleniek dokonca aj v krajinách, ktoré sú považované za relatívne bezpečné. Mnoho Slovákov sa preto chystá využiť fakt, že Slovensko sa do týchto chvíľ bráni epidémii mimoriadne úspešne a letnú dovolenku stráviť doma.

Na túto situáciu nadväzuje tematická ponuka TASR a portálu Teraz.sk, ktoré vám budú v najbližších týždňoch systematicky prinášať informácie o možnostiach, ako zaujímavo a zábavne stráviť leto na Slovensku. Na stránke Teraz.sk ich nájdete pod označením Leto na Slovensku medzi témami na hornej lište stránky Teraz.sk a sekcii Publicistika, ale priebežne budú vychádzať aj v štandardných sekciách Slovensko, Regióny a Kultúra.

V aktuálnych UNIKÁTNYCH FOTOGRAFIÁCH sa vďaka archívu TASR a portálu Vtedy.sk vydávame na cestu do praveku dovoleniek na Slovensku z rokov 1998-1948. Na časovej osi nájdete letné fotografie kúpalísk, kúpeľov, výstav či folklórnych slávností, ale aj prvej spartakiády či letnej brigády na Trati družby.


Deväťdesiate roky


Leto 1998: Čipky, preslávená modrotlač, výšivky vytvorené rôznymi technikami a ďalšie textilné výrobky prezentuje Ústredie ľudovej umeleckej výroby na výstave z cyklu Zo zbierok ÚĽUV-u.
Foto: Archív TASR, autor R. Bihary/23. júla 1998


Leto 1993: Zaujímavú atrakciu, plavbu dolu Váhom pripravili v tejto sezóne pre kúpeľných hostí a návštevníkov Piešťan. Pltníci v rázovitých piešťanských krojoch si vedia poradiť s nástrahami vážskej cesty.
Foto: Foto: Archív TASR, autor Š. Kačena, 20. mája 1993



Predrevolučné roky osemdesiate


Leto 1989: Rekreačná oblasť Zemplínska Šírava Zemplínska Šírava /okres Michalovce/ rozlohou 33 km2 patrí medzi najväčšie rekreačné oblasti v ČSSR s optimálnou kapacitou 50 tisíc návštevníkov. Rekordná denná návšteva je 110 tisíc rekreantov. Preto OSCR Michalovce /Okresná správa cestovného ruchu/ vyvíja každoročne mimoriadne úsilie na ďalšie vylepšenie služieb v tejto oblasti. V tomto roku pribudla na Šírave nová vyhliadková loď Michalovce, prírodný amfiteáter s 3000 miestami, dobudovaný športový areál i niekoľko stánkov s rýchlym občerstvením. Celkový počet vodných bicyklov, oveľa bezpečnejších ako člny, vzrástol na 250. K podstatnému zlepšeniu stravovania prispelo otvorenie vkusne rekonštruovanej reštaurácie Slnečný lúč a po niekoľkých rokoch znovuotvorenie reštaurácie v autokempingu A. Prenajal ju Mäsový priemysel Humenné a ponúka v nej mäsové špeciality z vlastnej produkcie. Vodný bicykel.
Foto: Foto: Archív TASR, autor S.Písecký, 27.júla 1989.


Leto 1983: Súčasťou programu Slávností bratstva boli vystúpenia slovenských a moravských tanečných a hudobných súborov.
Foto: Foto: archív TASR, autor Š. Petráš/17. júla 1983



Leto nezastavila ani normalizácia - roky sedemdesiate


Leto 1975: Prednosťou domu je poskytovanie všetkých služieb priamo v objekte sanatória. Zábery z nového liečebného domu Krym v Trenčianskych Tepliciach.
Foto: Foto: archív TASR, autor M. Borodáčová/14. septembra 1975


Leto 1971: Zemplínska šírava, ktorá sa tiahne v dĺžke 16 km neďaleko Michaloviec, stala sa pre výborné klimatické podmienky bázou rekreačno-športovej vodnej turistiky. Okrem našich výletníkov teší sa veľkej pozornosti turistov zo ZSSR, ktorí ju využívajú na prvú zastávku u nás.
Foto: Foto: Archív TASR, autor J.Valko, 22.júla 1971.


Leto 1970: Pri campingu, kadiaľ preteká potok Studenec, vybudovali betónovú hrádzu s malým prírodným bazénom, ktorý v letných horúčavách poskytuje príjemné osvieženie.
Foto: Foto: archív TASR, autor Š. Petráš/4. augusta 1970



Letá rokov šesťdesiatych


Leto 1967: Deti z Dubnice nad Váhom prežijú leto v Bielych Karpatoch. Zábery z rekreácie prvých 317 detí, ktoré tu prežívajú svoje prázdniny od 3. júla.
Foto: Foto: archív TASR, autor K. Cích/20. júla 1967


Leto 1966: Medzi tých, čo pekný slnečný deň strávili pri Dunaji patril aj Japp Torwej, typograf z Amsterdamu z Holandska (vpravo). Je na návšteva u priateľa Jaroslava Kuchárika z Petržalky.
Foto: Foto: archív TASR, autor I. Dubovský/5. októbra 1966


Leto 1964: Najväčší letecký deň na Sliači. Príslušníci I. slovenského leteckého pluku vo Zvolene na leteckom dni.
Foto: Foto: archív TASR, autor V. Přibyl/29. augusta 1964


Leto 1961: V Bratislave pribudli nové prírodné kúpaliská. Celkový pohľad na jazero Pasienky pri Vajnorskej ceste v Bratislave, ktoré je hojne navštevované.
Foto: Foto: archív TASR, autor M. Slosiariková/30. júna 1961


Leto 1960: Folklórne leto v Gombaseku na historických archívnych záberoch. V sobotu 18. a nedeľu 19. júna boli v prírodnom amfiteátri v Gombaseku pri Rožňave na úpätí Silickej planiny Východoslovanské slávnosti piesní a tancov. Súbor maďarskej jedenásťročnej strednej školy zo Šafárikova v pásme spevu a tanca Večer na salaši.
Foto: Foto: Archív TASR, autor F.Schingler, 20.júna 1960


Fotogaléria



Budujeme republiku - roky päťdesiate


Leto 1958: Vaňové kúpele - nová služba pre Prešovčanov. Moderne vybavené mestské kúpele v Prešove, v ktorých okrem krytého bazéna sú po celý týždeň otvorené vaňové kúpele. Slúžia nielen Prešovčanom, ale i občanom okolia.
Foto: Foto: archív TASR, autor J. Kočiš/ 7. októbra 1958


Leto 1955: Začína sa éra socialistických spartakiád. Pohľad na obrovskú plochu štadióna na Strahove pri cvičení prostných. 16. 200 cvičencov – dorastencov.
Foto: Foto: archív TASR, autor Š. Petráš/24. júna 1955


Leto 1953: Prežité leto na Trati družby. Ako najlepšia brigáda na Trati družby je brigáda Vyššej priemyselnej školy J. V. Stalina z Košíc, ktorá pracuje na úseku 011 v Slivníku.
Foto: Foto: archív TASR, autor J. Kočiš/28. júla 1953


Pamiatky sme mali aj po vojne - rok 1948


Leto 1948: Z cyklu Slovenské pamiatky. Z návštevy generálneho riaditeľa UNESCO Dr. Juliana Huxleya v Bratislave. Pri prehliadke hradu Devín.
Foto: Foto: archív TASR, autor L. Roller/30. júna 1948