Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Unikátne fotografie

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Mláďatá oživili ríšu zvierat v zoo aj v minulosti

Kombo snímka. Foto: Pavol Funtál/TERAZ.sk

Pozrite si archívne snímky zo zoologických záhrad na Slovensku, ktoré zachytávajú nové prírastky.

Praha 23. júla (TASR) - Na ktoré zvieratká ste zvedaví najviac pri návšteve zoologickej záhrady? Málokedy sa však stane, že uvidíte aj mláďatá. Pripravili sme preto zbierku archívnych fotografií s mláďatami v slovenských zoo.

Pripomíname, že popisy k archívnym záberom nie sú aktuálne. Vzťahujú sa k dátumu, kedy boli vyhotovené.

Na archívnej snímke z 9. marca 1997 tri mláďatá medveďa karpatského, ktoré sa pred 7 týždňami narodili v košickej ZOO.Mláďatá opatruje doma ošetrovateľka šeliem Stella Achimská, ktorá býva v paneláku na 13. poschodí v Košiciach. Mláďatá sú zdravé a čulé. Ako vidieť na snímke, dôrazne sa dožadujú svojej pravidelnej dávky sunaru. Slávnostne budú pokrstené začiatkom mája na Deň Košíc.
Foto: Svätopluk Písecký


Na archívnej snímke z 31. marca 1972 Macko Miky. Táto jar je štedrá na mláďatá i v bojnickej zoologickej záhrade. Svetlo sveta uzrelo niekoľko vzácnych exemplárov. Macko Miky, ktorý sa narodil koncom januára, mal zlú mať, preto mu ju museli vymeniť. Teraz býva v jednej izbe s ošetrovateľkou Oľgou Gallovou. Až Miky vyrastie, budú určite veľkí priatelia.
Foto: Z. Repová


Na archívnej snímke zo 17. mája 1967 mláďatá medveďa himalajského. V týchto dňoch sprístupnili v bratislavskej zoologickej záhrade verejnosti dve čistokrvné mláďatámedveďa himalajského, ktoré sa narodili na Štedrý deň.
Foto: A. Prakeš


Na archívnej snímke zo 16. júla 1970 mladá ťava, ktorá sa nedávno narodila v bratislavskej zoologickej záhrade. Bratislavská ZOO, ktorá oslávila svoje 10. výročie svojho vzniku, obohatila svoju živočíšnu ríšu najmä prírastkami z vlastného odchovu. Milé je pozerať sa na mláďatá, hoc i obávaných šeliem.
Foto: J. Lofaj


Na archívnej snímke z 10. marca 1987 mláďatá priamorožca šablorohého s jedným z rodičov. V bratislavskej Zoologickej záhrade chovajú 208 druhov zvierat, Z tohto počtu je 15 zapísaných v Knihe červených údajov IUCN, kde sú zachytané všetky druhy zvierat ohrozené vyhynutím. Medzi najvzácnejšie patrí kôň Przewalského, priamorožec šabľorohý, antilopa losia, hyena pásavá, kengura par ma a tiger sumatranský. Z vtáčej ríše je to predovšetkým kakadu palmový, ara hyacintová a pod. Minuloročná chovná sezóna bola pre pracovníkov zoologickej záhrady najúspešnejšia v celej histórii jej existencie. Úspešne odchovali mláďatá priamorožca šablorohého, antilopy losej, zebry Chapmanovej a Bohmovaj, tigra sunatranského a iných ďalších.
Foto: Drahotín Šulla


Na archívnej snímke zo 7. marca 1995 ťaví prírastok v bratislavskej ZOO. Milujúca matka so svojim mláďatom. Vľavo ošetrovateľkaHelena Pavlíková. Dve ťavy dvojhrbé prišli na svet pred týždňom v ZOO v Bratislave. Obaja sú samčekovia a zatiaľ ešte nemajúoficiálne mená. Ak by sa našiel adoptívny rodič, čiže sponzor, ktorý by im zaplatil kŕmne dávky, dostali by mená podľa jeho želania. Ináč ich pomenujú v rámci tradičného krstu začiatkom leta. Ošetrovatelia ich zatiaľ nazývajú Žigmund a Šedo. Mláďatá sú v dobrom kondičnom i zdravotnom stave a majú sa čulo k svetu.
Foto: Pavol Funtál


Na archívnej snímke zo 16. februára 1966 mláďa leoparda.Leopard, nazývaný aj levhartom a pardalom je jednou znajkrajších mačkovitých šeliem. Bratislavská ZOO má chovnýpár leopardov Blesk a Zoru, ktorý odchováva každoročne roztomilé a hravé mláďatá. Posledný pár mladých Romulus a Remus má 2 mesiace.
Foto: Š. Petráš - ČTK