Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Unikátne fotografie

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Leto v pionierskom tábore - Ako to tam vyzeralo?

Kombo snímka. Foto: TASR/TERAZ.SK

Pozrite si archívne snímky zachytené v pionierskom tábore z rokov 1962 až 1980.

Bratislava 9. júla (TASR) – Leto sa pre deti kedysi nieslo v znamení pioniersky táborov. Aké aktivity mohli mladí návštevníci zažiť počas leta alebo aká bola v tábore atmosféra?

Pozrite si archívne snímky z rokov 1962 až 1980 aj s popismi prislúchajúcimi k dobe, kedy bola fotografia zhotovená.

Na archívnej snímke zo 14. júla 1962 Medzinárodný tábor ČSM.Už takmer 6 rokov je v prevádzke Medzinárodný tábor ČSM v Hornom Smokovci. Za toto obdobie sa tu vystriedali mládežníci z NDR, ZSSR, Maďarska, ČSSR a z niektorých kapitalistických štátov. V tomto období panuje v tábore čulý turistický ruch. Počas leta prídu do tábora mládežníckych členovia organizácií z NDR, Maďarska, ZSSR, ČSSR, Juhoslávie a Francúzska. Aj stolnotenisové zápasy sa tešia veľkej obľube.
Foto: J. Valko - ČTK


Na archívnej snímke z 20. augusta 1977 pri večernom táboráku.Typickú atmosféru pionierskeho leta prežívajú účastníci medzinárodného tábora v Brezovej pod Bradlom. Jeho cieľom je upevniť myšlienku mieru a priateľstva medzi mládežou. Organizátor - Ústredný výbor Socialistického zväzu mládeže, poskytol príležitosť prežiť nezabudnuteľný mesiac deväťdesiatim pionierom z Československa, Poľska, Západného Berlína a Fínska.
Foto: Št. Puškáš - ČSTK


Na archívnej snímke z 9. júla 1980 vedúca speváckeho súboru Wanda Chmielová so svojimi zverencami. V tomto roku Medzinárodné tábory mieru v ČSSR oslávia svoju tridsaťročnú históriu. Pioniersky tábor v Brezovej pod Bradlom (okres Senica) je jedným z piatich tohto druhu v Československu. Stretli sa v ňom pionieri a deti z našej republiky, Poľska, Dánska a Fínska. V krásnom hornatom prostredí Karpát si mládež prehĺbi internacionálne vzťahy a spoznáva navzájom prácu pionierskych a detských organizácií.
Foto: Š. Puškáš


Na archívnej snímke z 9. júla 1980 prvé dni v Medzinárodnom tábore mieru. V tomto roku Medzinárodné tábory mieru v ČSSR oslávia svoju tridsaťročnú históriu. Pioniersky tábor v Brezovej pod Bradlom (okres Senica) je jedným z piatich tohto druhu v Československu. Stretli sa v ňom pionieri a deti z našej republiky, Poľska, Dánska a Fínska. V krásnom hornatom prostredí Karpát si mládež prehĺbi internacionálne vzťahy a spoznáva navzájom prácu pionierskych a detských organizácií.
Foto: Š. Puškáš


Na archívnej snímke z 9. júla 1980 spevácky súbor z Ostravska v pionierskom tábore. V tomto roku Medzinárodné tábory mieru v ČSSR oslávia svoju tridsaťročnú históriu. Pioniersky tábor v Brezovej pod Bradlom (okres Senica) je jedným z piatich tohto druhu v Československu. Stretli sa v ňom pionieri a deti z našej republiky, Poľska, Dánska a Fínska. V krásnom hornatom prostredí Karpát si mládež prehĺbi internacionálne vzťahy a spoznáva navzájom prácu pionierskych a detských organizácií.
Foto: Š. Puškáš


Na archívnej snímke zo 7. júla 1967 deti v pionierskom tábore Stará Voda. Prvé prázdninové dni júlového leta trávi 158 košických chlapcov a dievčat v pionierskom tábore Potravinár v Starej Vode v malebnej Gelnickej doline. Počas prázdnin v troch turnusoch po troch týždňoch sa tu vystrieda vyše 460 detí, zväčša zamestnancov košických podnikov potravinárskeho priemyslu. Deti sú ubytované v útulných štvorposteľových chatkách. Stará sa o ne štáb oddielových vedúcich.
Foto: F. Schingler


Na archívnej snímke z 20. augusta 1977 slávnostný nástup pionierov v tábore. Typickú atmosféru pionierskeho leta prežívajú účastníci medzinárodného tábora v Brezovej pod Bradlom. Jeho cieľom je upevniť myšlienku mieru a priateľstva medzi mládežou. Organizátor - Ústredný výbor Socialistického zväzu mládeže, poskytol príležitosť prežiť nezabudnuteľný mesiac deväťdesiatim pionierom z Československa, Poľska, Západného Berlína a Fínska.
Foto: Št. Puškáš - ČSTK


Na archívnej snímke z 20. augusta 1977 trinásťročný Jiŕí Klíčnik z Blanska v kresliarskej súťaži. Typickú atmosféru pionierskeho leta prežívajú účastníci medzinárodného tábora v Brezovej pod Bradlom. Jeho cieľom je upevniť myšlienku mieru a priateľstva medzi mládežou. Organizátor - Ústredný výbor Socialistického zväzu mládeže, poskytol príležitosť prežiť nezabudnuteľný mesiac deväťdesiatim pionierom z Československa, Poľska, Západného Berlína a Fínska.
Foto: Št. Puškáš - ČSTK


Na archívnej snímke z 20. augusta 1977 kultúrny program tábora. Typickú atmosféru pionierskeho leta prežívajú účastníci medzinárodného tábora v Brezovej pod Bradlom. Jeho cieľom je upevniť myšlienku mieru a priateľstva medzi mládežou. Organizátor - Ústredný výbor Socialistického zväzu mládeže, poskytol príležitosť prežiť nezabudnuteľný mesiac deväťdesiatim pionierom z Československa, Poľska, Západného Berlína a Fínska.
Foto: Št. Puškáš - ČSTK


Na archívnej snímke z 20. augusta 1977 dvanásťročný Heiko Schrott zo Západného Berlína (vpredu) pri príprave výzdoby. Typickú atmosféru pionierskeho leta prežívajú účastníci medzinárodného tábora v Brezovej pod Bradlom. Jeho cieľom je upevniť myšlienku mieru a priateľstva medzi mládežou. Organizátor - Ústredný výbor Socialistického zväzu mládeže, poskytol príležitosť prežiť nezabudnuteľný mesiac deväťdesiatim pionierom z Československa, Poľska, Západného Berlína a Fínska.
Foto: Št. Puškáš - ČSTK