Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Unikátne fotografie

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Takto trávili čas Slováci so svojimi psíkmi

Kombo snímka. Foto: TASR

Pozrite si archívne zábery so psíkmi.

Praha 16. júla (TASR) - Ďalšia séria unikátnych fotografií bude súvisieť so štvornohými kamarátmi - psami. Takto s nimi trávili ľudia čas kedysi.

Pri fotografiách znovu nájdete popisy z obdobia, kedy bola snímka vyhotovená.

Archívna snímke zo 16. augusta 1991. Pes neplavec.
Foto: Svätopluk Písecký


Archívna snímke z 28. júna 1972. Iste jedným z prvých zaujatých pasažierov na diaľnici Malacky - Bratislava je pes. Vozí sa na valci a starostlivo sleduje pracovné tempo - azda i kvalitu práce? Žeby expert?
Foto: J. Lofaj


Archívna snímke z 20. júla 1994 zachytená na Zlatých pieskoch. Najväčšie prírodné kúpalisko v hlavnom meste Slovenska - Zlaté piesky navštevujú nielen Bratislavčania, ale i dovolenkári z tuzemska a zahraničia. Na platenú časť Zlatých pieskov majú psy vstup zakázaný.
Foto: Rudolf Bihary


Na archívnej snímke z 25. septembra 1994 medzinárodná výstava psov. V sobotu 24. septembra sa na štátnom závodisku v Bratislave uskutočnila 4. medzinárodná výstava psov všetkých plemien, na ktorej chovatelia z pätnástich krajín predstavili vyše 2000 psov. Hodnoteniu krásy sa podrobilo 187 plemien.
Foto: Ramon Leško


Na archívnej snímke z 25. septembra 1994 medzinárodná výstava psov. V sobotu 24. septembra sa na štátnom závodisku v Bratislave uskutočnila 4. medzinárodná výstava psov všetkých plemien, na ktorej chovatelia z pätnástich krajín predstavili vyše 2000 psov. Hodnoteniu krásy sa podrobilo 187 plemien.
Foto: Ramon Leško


Na archívnej snímke z 31. januára 1996 medzinárodná výstava psov. Na 1. medzinárodnej výstave psov sa predstavilo na výstavisku v Trenčíne vyše 2 tisíc psov z 8 krajín Európy. Mladých návštevníkov najviac upútal prítulný neapolský mastif.
Foto: Štefan Kačena


Na archívnej snímke z 9. augusta 1996 z priestranstva pri Zámockej ulici v Bratislave psík s loptou v ústach. Televízne prenosy a ďalšie informácie o nedávno skončených LOH ’96 v Atlante inšpirovali tohto psa k zvýšenému záujmu o futbal. Či je tento pes súci na kolektívnu hru so súperom posúdite zo snímky sami.
Foto: V. Benko


Na archívnej snímke z 30. marca 1951 precvičovanie a kontrola psov členov závodnej stráži ČSD. Z celej oblasti riaditeľstva ČSD Bratislava každý mesiac prichádzajú členovia závodnýchstráži ČSD so svojimi psami do Bratislavy na precvičovanie a kontrolovanie psov. Pri tejto príležitosti zisťujú povahové vlastnosti vodcov a psov, pretože medzi psom a vodcom musí byť určitá duševná zrovnalosť bez ktorej nie je možné, aby vodca zadržal psa v patričnej disciplíne.
Foto: Roller-ZAS


Archívna snímke z 8. septembra 1996. Medzinárodná súťaž služobných psov vo vyhľadávaní výbušnín a narkotík, ktorá trvala od 4. septembra, skončila sa v sobotu 8. septembra vo Výcvikovom stredisku odboru služobnej kynológie PZ v Malých Levároch, okres Malacky. Počas troch dní si schopnosti v troch náročných disciplínach porovnávalo 16 dvojčlenných družstiev z celej Európy, napríklad z Grécka, Švajčiarska, Maďarska, Nemecka, Holandska, Nórska. Na prvom podujatí tohto druhu na Slovensku sa zúčastnili v úlohe pozorovateľov aj kynologickí špecialisti z Bulharska a švédska. Na záver sa uskutočnili v areáli ďalšie atrakcie: napr. ukážky klasického výcviku služobných psov a športovej kynológie. Zaujímavé bolo spúšťanie psa na lane z vrtuľníka s následným zadržaním páchateľa, vyhľadávanie výbušnín v rôznych objektoch, ale aj mŕtvej osoby na základe mŕtvolného pachu.
Foto: M. Borodáčová


Archívna snímka z 9. marca 1997. Vyschnuté cesty a chodníky zbavené zamrznutých hromád snehu v bratislavských uliciach spolu s jarným slniečkom prinútili mládež vymeniť zimné športové náradieza bicykle a kolieskové korčule a nechať sa unášať nielen svojou detskou fantáziou, ale aj štvornohým priateľom.
Foto: Vladimír Benko