Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Unikátne fotografie

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Volebné Československo v roku 1976

Príjemnú atmosféru navodila pred volebnou miestnosťou v Podbrezovej folklórna skupina, s ktorou si schuti zatancovala aj pracovníčka ŠŽ kandidátka na poslankyňu do FZ Marta Petrová. Foto: Archív TASR 22.10.1976, Autor T.Babjak

Pozrite si unikátne zábery z dobového archívu TASR.

Bratislava 27. októbra (Teraz.sk/TASR) - V Československej socialistickej republike sa 22. – 23. októbra 1976 konali dvojdňové voľby do zastupiteľských zborov všetkých stupňov, na ktorých sa zúčastnilo celkom 99,7 percenta oprávnených voličov.

Do zoznamov voličov v celom Československu bolo zapísaných 10 649 261 ľudí, z čoho bolo 3 230 779 obyvateľov Slovenskej socialistickej republiky. Boli to v poradí šieste voľby od prevratu v roku 1948 a kandidoval v nich tzv. Národný front Čechov a Slovákov.

Študent Gymnázia v Handlovej Jaroslav Pajerský oslávil v prvý deň volieb - v piatok 22.októbra - svoje devätnáste narodeniny. Vo volebnej miestnosti ho privítali s kvetmi.
Foto: Archív TASR 22.10.1976, Autor J.Lofaj


V správe z archívu TASR sa uvádza: "Slovenská volebná komisia sa 22. októbra zišla na svojom V. zasadaní. Predseda komisie, člen Predsedníctva a tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska Ján Janík informoval komisiu o pripravenosti začatia všeobecných volieb. Komisia si vypočula informáciu člena Slovenskej volebnej komisie NF, ministra vnútra SSR Štefana Lazara o tom, že boli uzatvorené voličské zoznamy, a že vo všetkých volebných okrskoch c Slovenskej socialistickej republiky sú splnené zákonné podmienky na začatie všeobecných volieb do zastupiteľských zborov všetkých stupňov".

Medzi mladými ľuďmi, ktorí po prvý raz 22.októbra v Bratislave pristúpili k volebným urnám, boli aj mnohí príslušníci československej ľudovej armády a ozbrojených zložiek Ministerstva vnútra SSR.
Foto: Archív TASR 22.10.1976, Autor V. Andor


Podľa historických záznamov sa volebné miestnosti sa otvorili v piatok 22. októbra 1976 presne o 14.hod. Boli to v podstate spojené voľby, v ktorých mali možnosť občania odovzdať svoj hlas viac ako 190 000 kandidátom Národného frontu na poslancov Snemovne ľudu a Snemovne národov Federálneho zhromaždenia, Českej národnej rady a Slovenskej národnej rady, krajských, okresných, mestských a miestnych národných výborov. Volebné miestnosti sa uzatvorili 23. októbra o 14.00 hod. Na Slovensku volebné právo využilo 3 224 685, čo predstavovalo účasť 99, 8 percenta.

Sieň Predsedníctva ÚV KSČ, prvý tajomník ÚV KSS Jozef Lenárt odovzdal hlas 22. októbra v bratislavskom volebnom okrsku č. 10 v Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Zochovej ulici.
Foto: Archív TASR 22.10.1976, Autor J.Teslík


Medzi prvými voličmi, ktorí 22.októbra popoludní volili, boli aj pracovníci Prvej čs.jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.
Foto: Archív TASR 22.10.1976, Autor Š. Petráš


Aj vo volebnom okrsku 7 v Strednej ekonomickej škole na Palisádochv Bratislave členovia volebnej okrskovej komisie začali sčítavaťhlasy. A.Lokaj a doc.inž.dr.Štefan Kováč CSc, členovia volebnejokrskovej komisie,vyprázdňujú volebnú urnu.
Foto: Archív TASR 23.10.1976, Autor M.Borodáčová


Šofér Bartolomej Hruška (v aute) a závozník Ján Miga,pracovníci Pozemných stavieb z Košíc, odvolili počas služobnejcesty. Svoje hlasy kandidátom NF odovzdali vo volebnom okrskuč.159 a Bratislave - Rači. S volebnou urnou člen volebnejkomisie Dominik Fiala.
Foto: Archív TASR 23.10.1976, Autor V. Andor


Zdroj: archív TASR, www.vtedy.sk, sk.wikipedia.org