Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Unikátne fotografie

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Takto vyzerali maturity kedysi

Kombo snímka. Foto: Zlatica Repová/TERAZ.sk
V stredu 3. júna 1964 sa začali na niektorých bratislavských stredných všeobecno-vzdelávacích školách praktické matúry žiakov posledných ročníkov.Na archívnej snímke z 3. júna 1964 Viktor Cigánek robí pokus tepelnej rozťažitosti tuhej látky. Jeho prácu kontroluje triedny profesor Július Šoltés. Foto: A. Prakeš

Tento týždeň bol prvým maturitným v tomto roku. Takto sa maturovalo na stredných školách kedysi.

Bratislava 28. mája (TASR) – Pozrite si archívne snímky z maturít. V tejto unikátnej sérii vám prinášame fotografie maturujúcich študentov z rôznych stredných škôl na Slovensku. K fotografiám, ako už býva zvykom, opäť ponúkame aj dobové popisy.

Maturity na Obchodnej akadémii 29. mája 1996.Zatiaľ čo maturitné skúšky v tomto roku na prosperujúcej Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici prebiehajú pre 171 maturantov hladko, v budúcom školskom roku bude škola čeliť problému s priestormi, kde môže vyše 100 študentov ostať bez učební. Za posledné 4 roky škola vystriedala 4 rôzne budovyNa archívnej snímke nádejní budúci pracovnici zastupiteľských úradov známi pod menom Včeličky.
Foto: Jozef Klamár


Po prvý raz sa 22. mája 1995 začali maturity na 1. Súkromnom gymnáziu na Čapkovej ulici. Maturovať bude 47žiakov dvoch tried. Na tejto súkromnej škole venujúzvýšenú pozornosť výučbe cudzích jazykov (angličtiny,nemčiny), ako i matematiky. Na archívnej snímke Filip Nemessanyi počas maturitnej skúšky z chémie.
Foto: Magda Borodáčová


Na Hutníckej priemyselnej škole v Košiciach prebiehali v týchto dňoch (10. júna 1965) maturitné skúšky. V tomto roku končí tu 67 žiakov. Ôsmi z nich robili svoje odborné maturitné práce z problematiky prevádzok Východoslovenských železiarní, kam väčšina z nich pôjde pracovať.Na archívnej snímke z 10. júna 1965 veselí absolventi hutníckej priemyslovky v Košiciach, ktorí posilnia rady pracovníkov VSŽ.
Foto: G. Bodnár - ČTK


Opäť sa končí školský rok, maturity na stredných školách sú v plnom prúde. Na Strednej priemyselnej škole v Bratislave tento rok zakončí svoje štúdium maturitou 220 študentov zo šiestich ročníkov dennej koly. Na archívnej snímke z 10. júna 1971 študenti Ján Pavúk a skúšajúci Ing. Pavol Krcho.
Foto: Zlatica Repová


V stredu 3. júna 1964 sa začali na niektorých bratislavských stredných všeobecno-vzdelávacích školách praktické matúry žiakov posledných ročníkov.Na archívnej snímke z 3. júna 1964 Viktor Cigánek robí pokus tepelnej rozťažitosti tuhej látky. Jeho prácu kontroluje triedny profesor Július Šoltés.
Foto: A. Prakeš


Na jedenástych triedach siedmej jedenásťročnej školy v Petržalke ukončili v piatok 10. mája 1957 vyučovanie poslednou konferenciou. 136 absolventov z troch tried sa bude teraz pripravovať na ústne maturity. Sú to prvé maturity na tejto škole, v ktorej začali vyučovať v setembri minulého roku. Napriek dokončovacím prácam na tejto škole, vedel učiteľský sbor na čele s riaditeľom Belanom zaistiť plynulé vyučovanie v 24 triedach riadnych a dvoch triedach maturitných kurzov. Preto s plným uspokojením mohol prijať vďaku absolventov na milej domácej slávnosti v sobotu dňa 11. mája, na ktorej sa žiaci oficiálne rozlúčili so školou a učiteľským sborom. Absolventi nastupujú k tradičnej rozlúčke so školou.
Foto: Viliam Přibyl - ČTK


V jedenásťročnej strednej škole v Krompachoch, ktorú postavili v prvej päťročnici, skladajú tohto roku skúšky dospelosti prví absolventi. Je to významná udalosť v dejinách tohto mestečka, známeho nielen svojím priemyslom, ale aj revolučnou minulosťou. V krompašskej jedenásťročnej strednej škole maturujú synovia a dcéry robotníkov z Kovohút, MEZ - u, Elektrární i deti baníkov - zaslúžilých bojovníkov za slobodu a šťastie nášho ľudu. Krompašská škola i celé Krompachy sú pyšné na svojich prvých 32 maturantov, z ktorých dvadsať sa prihlásilo na vysoké školy.Prvý z nich odpovedal Ján Baculák, ktorý absolvoval 11. ročník s vyznamenaním. Archívne foto z 21. mája 1956.
Foto: Ján Kočiš - ČTK


V stredu 3. júna 1964 sa začali na niektorých bratislavských stredných všeobecno-vzdelávacích školách praktické matúry žiakov posledných ročníkov. V bratislavskej SVŠ na Novohradskej ulici malo v stredu 3. júna prvých 8 žiakov z celkového počtu 25 žiakov matematicko-fyzikálnej triedy, ktorá je jediná na Slovensku, praktické matúry z voliteľného predmetu - fyziky. Na obr. Mária Alakšová dokazuje magnetické pole v okolí lineárneho vodiča. Jej prácu kontroluje triedny profesor Július Šoltés.
Foto: TASR/ČTK