Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Unikátne fotografie

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Slováci na turistike. Spoznáte zákutia Slovenska?

Kombo snímka. Foto: Št. Puškáš/TERAZ.sk

Mnoho ľudí sa uberá počas dovolenky do prírody. Takto sa chodilo na turistiku kedysi. Vidíte tam nejaké rozdiely?

Praha 30. júla (TASR) - Slovensko sa môže pýšiť krásnou prírodou a pestrými turistickými trasami. Preto sa netreba čudovať, keď slovenské hory každoročne prilákajú mnoho turistov.

Pozrite si archívne snímky z výletov v prírode aj s dobovými popismi.

Archívna snímka z 12. septembra 1995. Posledné dni využívajú horolezci a turisti vo Vysokých Tatrách i na výstup na 2560 metrovú dvojvrcholovú Vysokú. Na vrchole Vysokej zľava: Rose Paulová z Britskej Kolumbie - Kanada, uprostred Michal Bergt z Nemecka a vpravo Franta Fuchs z Brna. Výstup absolvovali z Chaty pod Rysmi, odkiaľ za posledné augustové dni spravili už niekoľko lahôdkových horolezeckých túr. Na vrchole sa zapísali do novovynesenej vrcholovej knihy, ktorú tesne pre nimi vyniesol horský vodila Ladislav Kyrc z HS-Starý Smokovec so svojím priateľom Madarom.
Foto: Milan Kapusta - TASR


Turistika v Súľovských skalách. Na archívnej snímke zo 7. júna 1980 vodopád v Súľovských skalách patrí k najnavštevovanejšímmiestam tejto oblasti. Medzi najznámejšie a turistami najviac navštevované oblasti Považia patrí štátna prírodná rezervácia Súľovské skaly v okrese Žilina. Každoročne sem prichádzajú tisíce milovníkov prírodných krás z celej našej vlasti aj zo zahraničia. Najzaujímavejšími skalnými útvarmi, kaňonovitými úsekmi údolí, pomedzi bizarné tvary skál sprevádza turistov náučný turistický chodník, na ktorom sú umiestnené tabule s informáciami o prírodnom bohatstve tejto časti Strážovských vrchov. Medzi najzaujímavejšie skalné útvary patrí tzv. gotická brána, sova, sovička, zrúcaniny Súľovského hradu, organy a iné.
Foto: Vl. Gabčo


Turistika v Súľovských skalách. Na archívnej snímke zo 7. júna 1980 skupina turistov v oblasti Súľovského hradu. Medzi najznámejšie a turistami najviac navštevované oblasti Považiapatrí štátna prírodná rezervácia Súľovské skaly v okrese Žilina.Každoročne sem prichádzajú tisíce milovníkov prírodných krás z celej našej vlasti aj zo zahraničia. Najzaujímavejšími skalnými útvarmi, kaňonovitými úsekmi údolí, pomedzi bizarné tvary skál sprevádza turistov náučný turistický chodník, na ktorom sú umiestnené tabule s informáciami o prírodnom bohatstve tejto časti Strážovských vrchov. Medzi najzaujímavejšie skalné útvary patrí tzv. gotická brána, sova, sovička, zrúcaniny Súľovského hradu, organy a iné.
Foto: Vl. Gabčo


Turistika v Súľovských skalách. Na archívnej snímke z 23. januára 1996 rodina Jankechovcov z Považskej Bystrice sa pokochala pohľadom na 802,7 m vysoký Roháč. Turistické chodníky bez snehu a príjemné, skoro jarné počasie umožňujú momentálne návštevu Súľovských skál - unikátu vytvoreného z treťohorného zlepenca a chráneného už od roku 1929. Na 543 ha dobre značkovaných chodníkov navštevujú turisti nielen známu Gotickú bránu Bradu, Roháč, ale aj ťažko prístupný a už zruinovaný Súľovský hrad.
Foto: František Dejčík


Na archívnej snímke z 3. júna 1979 chodník SNP, ktorý vedie prielomom Hornádu v Slovenskom raji. Chránená krajinná oblasť Slovenský raj svojimi jedinečnými prírodnými scenériami láka každoročne tisíce návštevníkov. I v týchto horúcich dňoch obdivujú turisti romantické tiesňavy a mnohotvaré skalné zoskupenia.
Foto: Št. Puškáš


Na archívnej snímke z 12. októbra 1987 turisti v okolí Jámskeho plesa vo Vysokých Tatrách. Aj v týchto jesenných dňoch umožňujú Vysoké Tatry svojim návštevníkom pokochať sa ich krásou a pôvabom. Pešia turistika od nenáročných vychádzok až po túry vysokohorským prostredím je hlavnou formou poznávania krás Tatranského národného parku, ktorý sa 1. apríla rozšíril o územie Západných Tatier a dnes má rozlohu 77 tisíc hektárov. Na jeho území majú návštevníci možnosť využívať vyše 400 kilometrov udržiavaných značkovaných chodníkov. Kto však svoju návštevu Vysokých Tatier odkladá, mal by vedieť, že od 1. novembra až do 30.júna sú všetky sedlové priechody a vybrané doliny uzavreté. Správa TANAP-u tak prispieva k ochrane vzácnych druhov tatranskej fauny a flóry a zároveň zamedzuje pohybu turistov najmä v miestach zvýšeného nebezpečenstva lavín.
Foto: Jozef Veselý


Na archívnej snímke z 3. júna 1979 romantická chvíľa na Tomášovskom výhľade v Slovenskom raji. Chránená krajinná oblasť Slovenský raj svojimi jedinečnými prírodnými scenériami láka každoročne tisíce návštevníkov. I v týchto horúcich dňoch obdivujú turisti romantické tiesňavy a mnohotvaré skalné zoskupenia.
Foto: Št. Puškáš