Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Útok na Ukrajinu

Agresiu netolerujeme, tlmočila ČR predvolanému ruskému veľvyslancovi

Na snímke minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský. Foto: TASR - Dano Veselský

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský rozhodol o predvolaní ruského veľvyslanca Alexandra Zmejevského na ministerstvo zahraničných vecí ČR (MZV ČR) v dôsledku ruskej anexie časti Ukrajiny.

Praha 3. októbra (TASR) - Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský rozhodol o predvolaní ruského veľvyslanca Alexandra Zmejevského na ministerstvo zahraničných vecí ČR (MZV ČR) v dôsledku ruskej anexie časti Ukrajiny. Lipavský to uviedol v pondelok na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Šéf českej diplomacie napísal, že ruského veľvyslanca si predvolal "pre flagrantné porušovanie medzinárodného práva a ilegálnu anexiu území Ukrajiny". Postoj Česka Zmejevskému tlmočil ministrov námestník Jaroslav Kurfürst.

"Dali sme jasne najavo, že zločinnú agresiu a nehanebnú krádež území nebudeme tolerovať," dodal šéf českej diplomacie.

Veľvyslancov Ruskej federácie si už predvolali viaceré členské štáty Európskej únie. Ide o súčasť spoločnej reakcie eurobloku, ktorú koordinuje Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS).

Litva v pondelok predvolanému zástupcovi ruského veľvyslanectva odovzdala nótu, v ktorej bol chargé d'affaires zastupujúci ruského veľvyslanca v Litve vyhlásený za nežiaducu osobu.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v Kremli podpísal zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných regiónov Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti. Tieto zmluvy musia ešte schváliť obe komory ruského parlamentu.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)