Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Útok na Ukrajinu

Aktivujú smernicu EÚ o dočasnej ochrane pre ukrajinských utečencov

Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová Foto: TASR/AP

Návrh komisie na aktiváciu smernice o dočasnej ochrane by mali schváliť ministri vnútra členských krajín EÚ na svojom štvrtkovom zasadnutí v Bruseli.

Brusel 2. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu navrhla aktivovať smernicu EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov z Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca TASR na základe informácií zverejnených na stránke EK.

Podľa návrhu bude osobám, ktoré utekajú pred vojnou, najmenej na rok poskytnutá dočasná ochrana v krajinách EÚ, čo znamená, že dostanú povolenie na pobyt a budú mať prístup k vzdelaniu, na trh práce a k poskytovaniu lekárskej starostlivosti.

EK zároveň predložila operačné usmernenia, ktorých cieľom je pomôcť príslušníkom pohraničnej stráže členských štátov efektívne riadiť príchody utečencov z Ukrajiny pri zachovaní vysokej úrovne bezpečnosti. Usmernenia členským štátom odporúčajú, aby na hraničných priechodoch zriadili špeciálne pruhy pre vozidlá s humanitárnou pomocou.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že "všetci tí, ktorí utekajú pred Putinovými bombami, sú v Európe vítaní". Zdôraznila, že EÚ poskytne ochranu tým, ktorí hľadajú úkryt a pomôže tým, ktorí hľadajú bezpečnú cestu domov.

Návrh EK na aktiváciu smernice o dočasnej ochrane by mali schváliť ministri vnútra členských krajín EÚ na svojom štvrtkovom zasadnutí v Bruseli.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)