Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Experti sa budú na konferencii Ambrela venovať humanitárnej kríze

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Program sa bude zameriavať aj na zdôraznenie významu a postavenia občianskej spoločnosti v súčasnom svete.

Bratislava 21. mája (TASR) - Vyše 140 expertov bude na medzinárodnej konferencii Ambrela Development Forum hľadať inovatívne riešenia humanitárnej krízy, ktorú spôsobila vojna na Ukrajine. Dvojdňová konferencia, ktorú organizuje slovenská platforma Ambrela, sa bude konať v Bratislave od pondelka (23. 5.) do utorka (24. 5.).

Odborníci na medzinárodný rozvoj z viac ako 20 krajín budú v piatich diskusných paneloch analyzovať dôsledky krízy, ale tiež hľadať riešenia a odporúčania pre humanitárny a rozvojový sektor. Program sa bude zameriavať aj na zdôraznenie významu a postavenia občianskej spoločnosti v súčasnom svete.

"Očakávame, že táto bezprecedentná kríza (...) bude mať signifikantný dosah aj na priestor a stav občianskej spoločnosti v strednej a východnej Európe. A to vrátane Slovenska, ako to už teraz vidíme na práci našich členských organizácií. Jedným z cieľov Ambrela Development Forum je preto hľadanie riešení tejto humanitárnej krízy a formulovanie odporúčaní pre vlády ako donorov zahraničnej pomoci a ich rozvojové agentúry," uviedol výkonný tajomník platformy Daniel Kaba.

Konferencia bude podľa organizátorov klásť silný dôraz na hľadanie odpovedí, aké sú možnosti EÚ, jej členských štátov, rozvojových a humanitárnych organizácií aj ďalších aktérov pri poskytovaní pomoci a reakcii na humanitárnu krízu. "Zámerom podujatia je vytvoriť priestor na dialóg o budúcnosti humanitárnej pomoci a rozvojovej spolupráce a prispieť tak k zlepšeniu rozvojovej architektúry aktérov strednej a východnej Európy – v partnerstve s inštitúciami EÚ, aktérmi globálneho Juhu, a oblastí susediacich s EÚ vrátane Ukrajiny," ozrejmil Kaba.

Ambrela Development Forum je realizované pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej.