Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

Americké tajné služby sa pokúšajú preskúmať Putinov duševný stav

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin, 22. februára 2022. Foto: TASR/AP

Niektorí predstavitelia amerických tajných služieb sa domnievajú, že Putinov duševný stav mohla ovplyvniť napríklad aj dlhodobá izolácia po vypuknutí pandémie koronavírusu.

Washington 2. marca (TASR) - Americké tajné služby začali v posledných dňoch prioritne skúmať duševné rozpoloženie šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho možnú súvislosť s eskalujúcou vojnou na Ukrajine. Informovala o tom v utorok televízia CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s celou záležitosťou.

Správa prichádza v čase, keď niektorí pozorovatelia, ktorí dlhodobo sledujú kroky ruského prezidenta, vyjadrujú presvedčenie, že jeho kroky z poslednej doby sú čoraz nepredvídateľnejšie a iracionálnejšie.

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu poprední predstavitelia americkej administratívy požiadali tajné služby, aby získali aktuálne informácie o Putinovom psychickom rozpoložení a o tom, ako na neho vplýva neočakávane jednotná a razantná reakcia Západu.

Niektorí predstavitelia amerických tajných služieb sa domnievajú, že Putinov duševný stav mohla ovplyvniť napríklad aj dlhodobá izolácia po vypuknutí pandémie koronavírusu. Relevantných informácií týkajúcich sa Putinovho bežného fungovania však majú Spojené štáty len veľmi málo.

"Všetko, čo majú USA k dispozícií, je len v ríši domnienok, pretože sa zdá, že Putinove (najnovšie) rozhodnutia a vyhlásenia nedávajú zmysel," uviedol pre CNN jeden zdroj oboznámený so súvisiacimi správami amerických tajných služieb. Ruský líder sa podľa neho odchýlil od špecifického modelu správania, ktorý sa u neho prejavoval celé desaťročia.

O duševnom rozpoložení Vladimira Putina v súvislosti s vojnou na Ukrajine sa hovorilo aj na pondelňajšom stretnutí šéfky amerických tajných služieb Avril Hainesovej s členmi amerického Kongresu. O stretnutí neboli - vzhľadom na utajených charakter preberaných informácií - zverejnené nijaké podrobnosti, uvádza CNN.