Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Útok na Ukrajinu

Analytici: Ruská centrálna banka by mala znížiť hlavnú úrokovú sadzbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celkovo 20 z 23 oslovených analytikov počíta s tým, že banka kľúčovú úrokovú sadzbu zníži v piatok 16. septembra o 50 bodov na 7,5 % s cieľom podporiť poskytovanie úverov zo strany komerčných bánk.

Moskva 12. septembra (TASR) - Ruská centrálna banka pristúpi tento týždeň pravdepodobne k ďalšiemu zníženiu hlavnej úrokovej sadzby, keďže inflácia sa spomalila na 6-mesačné minimum, rozsah zníženia by však mal byť miernejší než na predchádzajúcom zasadnutí v júli. Vtedy centrálna banka znížila sadzbu nečakane až o 150 bázických bodov. Tentoraz analytici oslovení agentúrou Reuters počítajú s redukciou o 50 bodov.

Po invázii Ruska na Ukrajinu ruská centrálna banka zdvihla hlavnú úrokovú sadzbu mimoriadne z 9,5 % na 20 %. Ako vtedy informovala, dôvodom prijatia takýchto mimoriadnych opatrení bola "drastická zmena externých podmienok pre ruskú ekonomiku". Reagovala tak na uvalenie sankcií zo strany západných štátov, ktoré zasiahli zvlášť finančný sektor.

V dôsledku opatrení banky a ruskej vlády sa však situácia začala v ekonomike pomaly stabilizovať a banka pristúpila k postupnej redukcii sadzby. Trikrát po sebe ju znížila o 300 bázických bodov a v júni ju potom zredukovala o 150 bodov na 9,5 %. Následne prekvapila analytikov, keď ju nečakane zrazila o ďalších 150 bázických bodov koncom júla na súčasných 8 %. Vtedy centrálna banka uviedla, že bude preverovať, či je ďalšie zníženie sadzby nevyhnutné.

Väčšina oslovených analytikov však očakáva, že vzhľadom na spomalenie inflácie ruská centrálna banka pristúpi k ďalšiemu zníženiu, aj keď miernejšiemu. Celkovo 20 z 23 oslovených analytikov počíta s tým, že banka kľúčovú úrokovú sadzbu zníži v piatok 16. septembra o 50 bodov na 7,5 % s cieľom podporiť poskytovanie úverov zo strany komerčných bánk.

Medziročná miera inflácie v Rusku sa v auguste spomalila na 14,3 %, uviedol koncom minulého týždňa ruský štatistický úrad. To je najslabší rast spotrebiteľských cien od februára. Inflácia je síce stále vysoko nad 4-percentným inflačným cieľom centrálnej banky, je však podstatne miernejšia než krátko po invázii na Ukrajinu, keď dosiahla 20-ročné maximum.