Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Arcibiskup Ján Babjak SJ sa modlil za obete vojny a mier na Ukrajine

Muži odchádzajú z Poľska bojovať na Ukrajinu na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka 2. marca 2022. Foto: TASR/AP

V homílii sa veriacim prihovoril protosynkel Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík.

Prešov 2. marca (TASR) - Gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ slúžil v utorok (1. 3.) v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove svätú liturgiu za pokoj a mier na Ukrajine. Ako TASR informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič, spolu s arcibiskupom ju koncelebrovali viacerí kňazi z archieparchiálnej kúrie.

V homílii sa veriacim prihovoril protosynkel Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík. Veriacim pripomenul myšlienku Svätého Otca Františka, ktorý pri ohlásení celosvetového dňa modlitby a pôstu za mier na Ukrajine povedal, že na "diabolskú nezmyselnosť násilia, sa tak ako nás to učí Ježiš, odpovedá Božími zbraňami, modlitbou a pôstom". Upriamil tiež pozornosť na nedozierne následky vojny, ktorej výsledkom je množstvo nevinných obetí, rozdelenia rodín, majetkových škôd a ľudí bez domova.

Vojnovým utečencom na hraničných priechodoch pomáhajú a dobrovoľnícky sa angažujú podľa Pavlišinoviča aj veriaci a duchovenstvo Gréckokatolíckej cirkvi a charity.

Ako doplnil, na záver svätej liturgie sa arcibiskup Babjak pomodlil panychídu – modlitbu za duše všetkých zosnulých, ktorí padli za obeť nezmyselnej vojny na Ukrajine.