Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Útok na Ukrajinu

Asociácia samaritánov sa pripravuje na pomoc utečencom z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem toho ASSR pripravuje spoločne so zahraničnými partnermi v organizácii Samaritan International balík humanitárnej pomoci.

Plaveč 25. februára (TASR) – Asociácia samaritánov Slovenskej republiky (ASSR), združujúca dobrovoľníkov po celom Slovensku, sa pripravuje na pomoc utečencom na našej východnej hranici. Ako pre TASR priblížil prezident ASSR Marcel Sedlačko, v spolupráci so zahraničnými partnermi chystajú i balík humanitárnej pomoci.

"Ministerstvu zdravotníctva SR a rovnako aj Ministerstvu vnútra SR sme ponúkli možnosť nasadenia zdravotníckej jednotky na východnej hranici, ktorá by vedela fungovať v režime 24/7 a zabezpečovala by urgentnú zdravotnú starostlivosť pre prichádzajúcich utečencov," uviedol Sedlačko s tým, že asociácia aktuálne pripravuje vybavenie a svojich členov, aby dokázala včas zareagovať na výzvu štátnych orgánov.

Zdravotnú starostlivosť spoločne s elektronickou registráciou rezidentov sú dobrovoľníci pripravení poskytnúť aj v rámci modulu Emergency Temporary Camp, ktorý spočíva vo vybudovaní dočasných núdzových prístreškov v súčinnosti s Hasičským a záchranným zborom. V tomto module rezortu vnútra by podľa Sedlačka mohlo byť dočasne ubytovaných od 250 do 300 ľudí.

Okrem toho ASSR pripravuje spoločne so zahraničnými partnermi v organizácii Samaritan International balík humanitárnej pomoci. "Obsahoval by nasadenie rovnakých mobilných zdravotníckych jednotiek z Nemecka a Rakúska a rovnako humanitárnu pomoc v zmysle dodávky potrebného vybavenia, ako sú deky, spacie vaky, hygienické balíčky, či ďalšieho vybavenia podľa aktuálnych potrieb," priblížil Sedlačko.