Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Útok na Ukrajinu

Baerbocková oslavovala výročie zjednotenia Nemecka vo Varšave

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, archívna snímka. Foto: TASR/DPA

Šéfka nemeckej diplomacie zdôraznila, že otázka bezpečnosti východnej Európy sa týka aj Nemecka.

Varšava 4. októbra (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková prisľúbila v súvislosti s vojnou na Ukrajine podporu celej strednej a východnej Európe. Urobila tak v pondelok počas svojej návštevy Varšavy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Budeme tu pre vás, ako ste tu vy boli pre nás, keď sme vás najviac potrebovali," oslovila Baerbocková krajiny tohto regiónu na slávnosti nemeckého veľvyslanectva vo Varšave pri príležitosti Dňa nemeckej jednoty.

DPA v tejto súvislosti pripomína, že Poliaci v 80. rokoch 20. storočia masovými protestmi zvrhli komunistický režim a naštartovali tým proces politických zmien aj v ďalších krajinách vtedajšieho východného bloku.

Šéfka nemeckej diplomacie zdôraznila, že otázka bezpečnosti východnej Európy sa týka aj Nemecka. "V našej podpore Ukrajiny nepoľavíme," vyhlásila aj v mene partnerských krajín v EÚ a NATO. "Pretože my, Nemci, nikdy nezabudneme, že za náš život v slobode, v znovuzjednotenej krajine v srdci Európy vďačíme tiež našim spojencom a susedom," podotkla.

Priateľstvo medzi miliónmi Poliakov a Nemcov je silnejšie než sú politické názorové rozdiely, poznamenala s tým, že tento vzťah je potrebné stále budovať. Narážala napríklad na najnovšiu poľskú žiadosť o reparácie za škody z druhej svetovej vojny.