Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Útok na Ukrajinu

Baerbocková vyzvala VZ OSN, aby dôrazne odsúdilo Putinovu anexiu

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, v piatok 7. októbra 2022. Foto: TASR/AP

VZ OSN má na budúci týždeň hlasovať o návrhu rezolúcie odsudzujúcej anexiu štyroch oblastí Ukrajiny čiastočne okupovaných Ruskom.

Berlín 7. októbra (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala účastníkov budúcotýždňového zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) OSN, aby vyslali Moskve jasný signál a dôrazne odsúdili ruskú anexiu ukrajinských území. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

VZ OSN má na budúci týždeň hlasovať o návrhu rezolúcie odsudzujúcej anexiu štyroch oblastí Ukrajiny čiastočne okupovaných Ruskom.

Ako povedala Baerbocková v Berlíne po rokovaniach so svojím pakistanským rezortným partnerom Bilaválom Bhuttom Zardárím, medzinárodné spoločenstvo musí Rusku jasne ukázať, že "tieto oblasti (Donecká, Luhanská, Záporožská a Chersonská) patria Ukrajine". "Suverenitu nejakej krajiny nesmie nikto spochybňovať, a už vôbec nie násilím," zdôraznila.

Šéf pakistanskej diplomacie na otázku, či jeho krajina rezolúciu OSN voči Rusku podporí, neodpovedal. DPA pripomína, že Pakistan sa v marci zdržal hlasovania vo VZ OSN o odsúdení ruskej invázie.

Baerbocková a Zardárí odsúdili hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina, čo sa týka nasadenia jadrových zbraní na Ukrajine. DPA v tejto súvislosti poznamenáva, že Pakistan je takisto považovaný za jadrovú veľmoc, hoci to sám oficiálne nepriznáva.

Zardárí dodal, že Pakistan je znepokojený aktuálnym vývojom situácie okolo Ukrajiny. Vyzval preto Kyjev a Moskvu, aby sa prostredníctvom diplomacie, racionálne a rozumne zasadili o mierumilovné riešenie konfliktu.

Baerbocková nazvala Putinovo konanie nezodpovedným a podotkla, že svetové spoločenstvo musí na to nájsť spoločnú odpoveď. Varovala, že šéf Kremľa sa neštíti ani najhorších vojnových zločinov. Vláda v Berlíne podľa nej každý deň vyhodnocuje aktuálnu situáciu na Ukrajine. "Naďalej spoločne stojíme za Ukrajinou a (podporujeme) jej právo na sebaobranu," vyhlásila.