Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Bardejov organizuje pomoc pre ľudí v núdzi z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Ľudia, ktorí chcú ponúknuť súkromné ubytovanie, sa môžu registrovať na webstránke www.pomocpreukajinu.sk.

Bardejov 2. marca (TASR) - Mesto Bardejov v súvislosti s krízovým vývojom situácie na Ukrajine organizuje pomoc pre ľudí v núdzi, ktorí už sú, alebo majú v pláne cestovať cez Bardejov. Ako TASR informoval hovorca mesta Štefan Hij, v meste je aktuálne ubytovaných približne 100 utečencov z Ukrajiny v školských internátoch.

"Iniciatívne pripravujeme ďalšie núdzové ubytovanie pre utečencov. Predovšetkým v školských telocvičniach, keďže mesto nedisponuje ubytovacími zariadeniami. Takéto ubytovanie bude prístupné v prípade živelného nárastu utečencov, ak si to bude situácia vyžadovať," povedal Hij.

Ľudia, ktorí chcú ponúknuť súkromné ubytovanie, sa môžu registrovať na webstránke www.pomocpreukajinu.sk.

"Ak chcú ľudia pomôcť materiálne, konkrétne veci môžu doniesť na zberné miesto do areálu spoločnosti Bardbyt na Ulici Tarasa Ševčenka. Vyzbierané veci budú adresne využité pre utečencov, ktorí budú ubytovaní v meste Bardejov, prípadne kde to bude potrebné," doplnil Hij.
Vlak odchádza z Ukrajiny do susedných krajín na železničnej stanici v Ľvove na západnej Ukrajine, v sobotu 26. februára 2022.
Foto: TASR/AP

Aktuálne sú podľa jeho slov potrebné prostriedky na umývanie tela, zubné pasty a kefky, toaletný papier, plienky, mikrovláknové utierky, opakovane použiteľný riad a podobne.

"Finančná pomoc je možná prostredníctvom transparentného účtu zriadeného Združením miest a obcí Slovenska na zabezpečenie bežného fungovania utečencov, ako aj na akútnu pomoc priamo na Ukrajinu," povedal Hij.

V spolupráci so Slovenským Červeným krížom Bardejov sa obyvatelia mesta môžu prihlásiť ako dobrovoľníci na telefónnom čísle 0903 558 931. V prípade potreby môžu pomáhať na hraniciach, alebo aj priamo v Bardejove pri koordinácii v núdzovom ubytovaní a riešení potrieb utečencov.