Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Útok na Ukrajinu

Banskobystrický kraj pripraví ubytovacie kapacity pre utečencov

Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom, uprostred im pomáha colník. Vyšné Nemecké, 25. februára 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

BBSK aktuálne pripravuje kompletný zoznam svojich kapacít i krízový plán pre zhoršovanie situácie a nárast prílevu utečencov, ktorý poskytne rezortu vnútra.

Banská Bystrica 25. februára (TASR) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pripravuje kroky, ktorými dokáže pomôcť utečencom z vojenským konfliktom postihnutej Ukrajiny, ale aj Ukrajincom, ktorí už dnes žijú a študujú na území Banskobystrického kraja. TASR o tom po piatkovom zasadnutí krajského krízového štábu informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

BBSK deklaruje, že je pripravený poskytnúť okamžitú pomoc, keď kapacity na východnom Slovensku, ktoré ministerstvo vnútra označilo ako primárne pre pomoc utečencom pred konfliktom na Ukrajine, nebudú postačovať.

"Už dnes vieme povedať, že na našich stredoškolských internátoch máme voľných spolu približne 250 miest, ktoré sme okamžite pripravení ponúknuť utečencom z Ukrajiny. Už včera sme nakontaktovali všetkých poskytovateľov služieb krízovej intervencie v našom kraji, ktorí deklarovali okamžitú kapacitu asi 90 miest," informoval predseda BBSK Ján Lunter.

BBSK aktuálne pripravuje kompletný zoznam svojich kapacít i krízový plán pre zhoršovanie situácie a nárast prílevu utečencov, ktorý poskytne rezortu vnútra.

"Pracujeme na tom, aby sme čo najskôr jeden internát kompletne vyhradili pre potreby utečencov. Samozrejme tak, aby to neovplyvnilo chod školy a jej žiakov. V prípade potreby sme pripravení v ďalších fázach poskytnúť aj naše telocvične, nevyužívané budovy a tiež pomôcť s náborom dobrovoľníkov," doplnil podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Samosprávny kraj zároveň zisťuje počty Ukrajincov, ktorí študujú na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. V prípade potreby chce žiakom poskytnúť psychologickú či akúkoľvek inú pomoc. BBSK pripravuje aj spustenie webovej stránky na pomoc cudzincom na svojom území.