Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

Blinken vyzval Moskvu, aby umožnila vývoz obilia z Ukrajiny

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na stretnutí šéfov diplomacií skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali v piatok 8. júla 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina nie je vaša krajina. Obilie (na Ukrajine) nie je vaším obilím, povedal Blinken na plenárnom zasadnutí G20.

Denpasar 8. júla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na piatkovom stretnutí šéfov diplomacií skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali vyzval Moskvu, aby umožnila vývoz obilia z Ukrajiny. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Západu, ktorý bol prítomný na rokovaniach za zatvorenými dverami, o tom informuje agentúra AFP.

"Ukrajina nie je vaša krajina. Obilie (na Ukrajine) nie je vaším obilím. Prečo blokujete prístavy? Mali by ste umožniť vývoz obilia," povedal Blinken na plenárnom zasadnutí G20.

Blinken, ktorý sa na rokovaniach na Bali stretol aj s indickým šéfom diplomacie Subrahmanjamom Džajšankarom, tiež novinárom povedal, že na svete panuje silná zhoda, čo sa týka potreby ukončiť vojnu na Ukrajine.

Dvojdňové stretnutie ministrov zahraničia G20 na Bali sa začalo vo štvrtok. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa podľa agentúry DPA rozhodol zasadnutie opustiť predčasne. Vyhlásil totiž, že sa nebude vnucovať Spojeným štátom, aby s ním ich predstavitelia rokovali. Reagoval tak na Blinkena, ktorý odmietol priame stretnutie.

Indonézia zastáva v skupine G20 rotujúce predsedníctvo a na Bali usporadúva aj nadväzujúci summit šéfov štátov a vlád, ktorý sa uskutoční 15. a 16. novembra. Jakarta na schôdzku pozvala aj ruského prezidenta Vladimira Putina. Západné krajiny však trvajú na tom, aby bol šéf Kremľa z uvedeného summitu G20 vylúčený.