Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Borrell: Summit EPC musí vyslať Rusku správu o európskej jednote

Moldavská prezidentka Maia Sanduová a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell sa vítajú počas príchodu na druhý summit Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorý sa koná na zámku Mimi v meste Bulboaca, zhruba 45 km od moldavského hlavného mesta Kišiňov vo štvrtok 1. júna 2023. Foto: TASR/AP

Na v poradí druhom summite EPC sa zúčastňuje aj ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj, Slovensko zastupuje premiér Ľudovít Ódor.

Bulboaca 1. júna (TASR) - Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell dúfa, že stretnutie takmer 50 európskych lídrov na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) vyšle Rusku silnú správu o európskej jednote. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Summit, ktorý sa koná na zámku Mimi v moldavskej obci Bulboaca, ležiacej asi 20 kilometrov od ukrajinských hraníc, má ukázať jednotu Európy pri obrane medzinárodných hraníc. "Je dôležité, aby sa táto správa dostala k Rusku," povedal Borrell vo štvrtok pri príchode na summit.

Rusko a Bielorusko sa na summite nezúčastňujú nie preto, že by ich organizátori nechceli pozvať, ale preto, že šéf Kremľa Vladimir Putin rozpútaním vojny na Ukrajine vylúčil Rusko z európskeho spoločenstva, vyhlásil Borrell.

Vznik Európskeho politického spoločenstva (EPC) inicioval francúzsky prezident Emmanuel Macron. Na v poradí druhom summite EPC sa zúčastňuje aj ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj, Slovensko zastupuje premiér Ľudovít Ódor.