Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

B. Johnson: Británia zmrazí aktíva veľkých ruských bánk

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Britský premiér dodal, že podobné ekonomické postihy budú uvalené aj na Bielorusko za jeho podporu ruskej invázie na Ukrajinu.

Londýn 24. februára (TASR) - Veľké ruské banky budú čeliť úplnému zmrazeniu aktív v Spojenom kráľovstve. Pred britskými poslancami to oznámil premiér Boris Johnson, informujú televízie BBC a Sky News. Ide o reakciu na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

"Spojené kráľovstvo uvalí najväčší a najprísnejší balík ekonomických sankcií, aké Rusko kedy videlo", vyhlásil Boris Johnson.

Všetky veľké ruské banky budú podľa neho vylúčené z finančného systému ostrovného kráľovstva s tým, že na druhú najväčšiu ruskú banku VBT bude uvalené "úplné zmrazenie aktív". Podľa Sky News ide v prípade VBT o sumu v objeme 154 miliárd libier.

Johnson ďalej uviedol, že suma, ktorú môžu mať Rusi na britských bankových účtoch, bude obmedzená, pričom zmrazenie aktív sa rozšíri na približne 100 ďalších ľudí - olichargov.

Okrem toho bude mať letecká spoločnosť Aeroflot zakázané lietať do Spojeného kráľovstva.

"Putin bude odsúdený v očiach sveta a histórie. Nikdy nebude môcť vyčistiť krv zo svojich rúk," dodal Johnson.

Britský premiér dodal, že podobné ekonomické postihy budú uvalené aj na Bielorusko za jeho podporu ruskej invázie na Ukrajinu.