Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útok na Ukrajinu

Cameron vylúčil vyslanie jednotiek NATO na Ukrajinu

Britský minister zahraničných vecí David Cameron hovorí s novinármi počas jeho príchodu na stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v sídle NATO v Bruseli 3. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie a britský expremiér v rozhovore pre podcast Ukrainecast vysielaný stanicou BBC vyhlásil, že Ukrajina bude vo vojne proti Rusku porazená, ak sa spojenci nevzchopia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 4. apríla (TASR) – Britský minister zahraničných vecí David Cameron vylúčil vyslanie jednotiek NATO na Ukrajinu, aby týmto spôsobom podľa neho Aliancia neposkytla cieľ ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. TASR informuje na základe štvrtkovej správy agentúry DPA.

Šéf diplomacie a britský expremiér v rozhovore pre podcast Ukrainecast vysielaný stanicou BBC vyhlásil, že Ukrajina bude vo vojne proti Rusku porazená, ak sa spojenci nevzchopia. Počas svojej návštevy v USA chce na americký Kongres naliehať, aby zvýšil podporu Ukrajine.

Na otázku, či si vie predstaviť vyslanie vojakov NATO na Ukrajinu, Cameron odpovedal: "Nie, nemyslím si, že chceme Putinovi poskytnúť takýto cieľ. NATO dokáže urobiť mnoho pre zlepšenie koordinácie pomoci poskytovanej Ukrajine," dodal Cameron.

"NATO uvažuje o misii pre Ukrajinu, nie misii na Ukrajine,"
vyhlásil. "V podstate si myslím, že by sme mali urobiť maximum pre pomoc Ukrajine, to je postoj Spojeného kráľovstva," dodal.

Otázku pomoci Ukrajine označil skôr za otázku politickej vôle, trpezlivosti a ochoty poskytnúť zdroje.

Cameron sa v Bruseli zúčastňuje na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO. Prirovnal na ňom situáciu s Ruskom k situácii, ktorej čelilo Spojené kráľovstvo a Francúzsko v roku 1938 počas Mníchovskej konferencie.

"Naša terajšia situácia je rovnako jednoduchá ako kedysi. Máme tu tyrana, ktorý sa silou snaží prekresľovať hranice a na výber máme dve možnosti – ustupovanie alebo konfrontáciu," vyhlásil britský minister zahraničných vecí.

Cameron dodal, že NATO by malo dokázať svoju užitočnosť mladým ľuďom, ktorí nevyrastali v tieni hrozby studenej vojny.

"Myslím, že v prospech (existencie) NATO musíme presvedčiť novú generáciu. Generáciu, ktorá vidí hrozbu pre Ukrajinu zo strany Ruska, no myslím, že sa musíme vrátiť k podstatnejšiemu argumentu – dôležitosť NATO spočíva v tom, že umožňuje krajinám rozhodnúť o svojej budúcnosti," vyhlásil Cameron.