Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Útok na Ukrajinu

Británia odmietla tvrdenia Moskvy o eskalácii vojny na Ukrajine

Ruský minister obrany Sergej Šojgu Foto: TASR/AP

Ruský rezort obrany neskoro večer informoval aj o telefonáte Šojgua s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom.

Londýn 23. októbra (TASR) - Britský minister obrany Ben Wallace v nedeľu v telefonáte so svojím ruským náprotivkom Sergejom Šojguom odmietol tvrdenia Moskvy, že západné krajiny napomáhajú plánovanej eskalácii vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Minister obrany tieto tvrdenia odmietol a varoval, že takéto obvinenia by nemali byť použité ako zámienka na väčšiu eskaláciu," uviedlo britské ministerstvo obrany vo vyhlásení, pričom poznamenalo, že o rozhovor požiadala Moskva.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že Šojgu telefonoval so svojím francúzskym náprotivkom Sébastienom Lecornuom.

"Bola prediskutovaná situácia na Ukrajine, ktorá má dlhodobú tendenciu k ďalšej nekontrolovateľnej eskalácii," uviedol rezort obrany vo vyhlásení. Zároveň dodal, že Šojgu počas telefonátu vyjadril obavy z ďalšej možnej provokácie zo strany Ukrajiny, ktorá by podľa neho mohla použiť tzv. špinavú bombu.

Neskôr ruské ministerstvo uviedlo, že Šojgu o zmienených obavách Moskvy v nedeľu hovoril aj so svojím tureckým kolegom Hulusim Akarom, britským ministrom obrany Wallaceom.

Ako píše agentúra Reuters, Rusko nezverejnilo nijaký dôkaz na podporu tvrdenia o použití tzv. špinavej bomby.

Ruský rezort obrany neskoro večer informoval aj o telefonáte Šojgua s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom. Ministerstvo na sociálnej sieti uviedlo len to, že dvojica diskutovala o situácii na Ukrajine.

Šojgu telefonicky hovoril s Austinom aj v piatok. Obe strany potvrdili, že diskutovali o Ukrajine. Vtedy išlo o druhý telefonát Austina so Šojguom od februárového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V máji Austin naliehal na Moskvu, aby zaviedla "okamžité prímerie".