Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Útok na Ukrajinu

Británia pridala na sankčný zoznam Ruský fond priamych investícií

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nové sankcie prijalo Spojené kráľovstvo po tom, ako vláda v Londýne uviedla, že zmrazí aktíva všetkých ruských bánk na svojom území a nariadila britským prístavom, aby neprijímali žiadne ruské lode.

Londýn 2. marca (TASR) - Británia pridala v utorok na zoznam ruských subjektov sankcionovaných za inváziu na Ukrajinu Ruský fond priamych investícií (RFPI) a jeho šéfa Kirilla Dmitrijeva. Zároveň varovala Kremeľ, že cena, ktorú bude platiť za agresiu voči Ukrajine, sa bude ďalej zvyšovať, informovala agentúra AFP.

Stalo sa tak deň po tom, ako obdobné sankcie prijali aj Spojené štáty americké. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pritom RFPI označil za symbol korupcie hlboko zakorenenej v ruskej spoločnosti.

Tento fond okrem iného podporoval aj vývoj ruskej vakcíny Sputnik V proti koronavírusu a následne organizoval jej predaj v zahraničí.

Nové sankcie prijalo Spojené kráľovstvo po tom, ako v pondelok vláda v Londýne uviedla, že zmrazí aktíva všetkých ruských bánk na svojom území a nariadila britským prístavom, aby neprijímali žiadne ruské lode.

Britský vicepremiér Dominic Raab v utorok uviedol, že západné sankcie by mohli podnietiť ruských oligarchov k tomu, aby žiadali od šéfa Kremľa Vladimira Putina zastavenie ruskej agresie voči Ukrajine.

"(Sankcie) vyhladujú Putinovú vojnovú mašinériu a vývinu tlak na mnohých oligarchov, ktorí potrebujú prístup k medzinárodnému systému a ktorí vyvinú nátlak na Putina," uviedol Raab s tým, že sankcie nie sú namierené voči bežným Rusom. To, že "katastrofálne rozhodnutie" ruského prezidenta bude znamenať pre ruských občanov katastrofu, je však podľa neho "neodvratné".