Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Útok na Ukrajinu

Briti: Žoldnieri od Vagnerovcov pre straty znižujú náborové kritériá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko sústreďuje svoje vojnové úsilie na východ Ukrajiny a ohlásilo anexiu štyroch východoukrajinských oblastí, pričom tento krok nebol medzinárodne uznaný.

Londýn 30. októbra (TASR) - Ruská súkromná polovojenská organizácia známa pod názvom Vagnerova skupina, ktorá bojuje po boku ruskej armády na Ukrajine, v dôsledku ťažkých strát do značnej miery uvoľnila svoje prísne náborové kritériá. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa v nedeľu odvolala na vyjadrenie britských tajných služieb.

Po predchádzajúcich "relatívne vysokých náborových štandardoch" skupina v súčasnosti prijíma "väzňov so závažnými zdravotnými problémami", uviedlo britské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Twitter v rámci svojho každodenného vyjadrenia k situácii na Ukrajine. Tento prístup vagnerovcov pritom podľa neho "uprednostňuje mieru skúseností alebo kvalitu".

Šéf tejto organizácie (v zahraničí známej ako Wagner Group) Jevgenij Prigožin pritom pravdepodobne zvažuje využitie takýchto nových regrútov na vybudovanie takzvanej "Vagnerovej línie" - obranných pozícií na východe Ukrajiny, uvádza britský rezort obrany.

Rusko sústreďuje svoje vojnové úsilie na východ Ukrajiny a ohlásilo anexiu štyroch východoukrajinských oblastí, pričom tento krok nebol medzinárodne uznaný, pripomína DPA.

Britské ministerstvo obrany denne zverejňuje informácie o dianí vo vojne na Ukrajine od jej začiatku 24. februára. Moskva pritom obviňuje Londýn z cielenej dezinformačnej kampane.