Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Útok na Ukrajinu

Britský expremiér Boris Johnson navštívil Boroďanku

Na videosnímke bývalý britský premiér Boris Johnson (vpravo), ktorý si preberá čestnú medailu "Občan Kyjeva" od starostu Kyjeva Vitalija Klička v rámci zasadnutia Svetového ekonomického fóra v Davose 18. januára 2023. Foto: TASR/AP

Johnson minulý týždeň na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose dostal od starostu Kyjeva Vitalija Klička medailu čestného občana ukrajinskej metropoly.

Kyjev/Boroďanka 22. januára (TASR) - Bývalý britský premiér Boris Johnson navštívil v nedeľu Ukrajinu. Fotografi ho zachytili v uliciach mesta Boroďanka, ktoré bolo zničené ešte na začiatku ruskej vojenskej invázie, informuje TASR na základe správy denníka The Guardian.

Britský expremiér uviedol, že na návštevu Ukrajiny ho pozval tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj. Vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra PA Media, naznačil svoju podporu pre dodanie viac tankov Kyjevu s tým, že teraz je ten čas "dať Ukrajincom všetky nástroje, ktoré potrebujú na dokončenie roboty".

"Je privilégiom navštíviť Ukrajinu na pozvanie prezidenta Zelenského. Utrpenie ukrajinského ľudu trvá už príliš dlho," povedal Johnson.

"Jedinou cestou ukončiť túto vojnu pre Ukrajinu je vyhrať ju - a vyhrať ju tak rýchlo, ako to len bude možné... Čím skôr (ruský prezident Vladimir) Putin padne, tým lepšie pre Ukrajinu i pre celý svet," dodal britský expremiér.

Johnson minulý týždeň na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose dostal od starostu Kyjeva Vitalija Klička medailu čestného občana ukrajinskej metropoly. Mnoho Ukrajincov ho považuje za hrdinu vďaka jeho podpore po tom, čo Rusko koncom februára 2022 vojensky napadlo Ukrajinu.