Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Bývalí európski lídri odišli z ruských firiem pre inváziu na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Esko Aho, ktorý bol v rokoch 1991 až 1995 fínskym premiérom, odstúpil z predstavenstva Sberbank, najväčšej ruskej banky.

Rím 24. februára (TASR) - Niekoľko bývalých európskych lídrov vo štvrtok odstúpilo z predstavenstiev ruských spoločností po invázii ruskej armády na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Esko Aho, ktorý bol v rokoch 1991 až 1995 fínskym premiérom, odstúpil z predstavenstva Sberbank, najväčšej ruskej banky.

"Pracovať tu po útoku sa pre mňa stalo nemožné," povedal pre fínsky denník Ilta-Sanomat.

"Počas uplynulých týždňov som úplne stratil vieru vo svoju schopnosť pochopiť logiku toho, čo Rusko momentálne robí," povedal pre ďalšie noviny Helsingin Sanomat.

Matteo Renzi, ktorý stál na čele talianskeho kabinetu v rokoch 2014 až 2016, bol v predstavenstve spoločnosti Delimobil, jednej z najväčších firiem na zdieľanie áut v Rusku, ktorú založil taliansky podnikateľ.

"Dnes ráno odstúpil," povedal Renziho hovorca agentúre AFP, čím potvrdil tlačové správy.

Christian Kern, ktorý viedol rakúsku vládu v rokoch 2016 až 2017, vo štvrtok pre agentúru AFP potvrdil, že odchádza z monitorovacieho výboru ruských štátnych železníc, pričom dodal, že najnovší vývoj na Ukrajine urobil tento krok nevyhnutným.

Kern je len jedným z hŕstky bývalých kancelárov a exministrov s finančnými záujmami v ruských spoločnostiach.

Niekdajší nemecký kancelár Gerhard Schröder, ktorý bol pri moci v rokoch 1998 až 2005, však zatiaľ neodišiel z funkcie predsedu predstavenstva ruského štátneho ropného gigantu Rosnefť. Schröder vo štvrtok kritizoval ruskú inváziu ako neoprávnenú, vyzval však na pokračovanie dialógu s Moskvou.

K okamžitému odstúpeniu nedošlo ani v prípade Francoisa Fillona, francúzskeho premiéra v rokoch 2007 až 2012, ktorý v decembri vstúpil do predstavenstva ruského petrochemického gigantu Sibur.