Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ceny ropy sa dostali sa na nové, viac než 7-ročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je ruský útok na Ukrajinu.

New York 1. marca (TASR) - Cena americkej ropy v utorok vyskočila o viac než 10 % a dostala sa najvyššie od júna 2014. Dôvodom je ruský útok na Ukrajinu. Situáciu na trhu neupokojila ani správa, že Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) uvoľní ropu zo svojich rezerv. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Cena aprílového kontraktu na americkú ropu WTI stúpla o 10,8 % na 106,29 USD (95,22 eura) za barel (159 litrov). Májový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent zdražel o 9,4 % na 107,15 USD za barel. Cena Brentu sa dostala najvyššie od júla 2014.

Ceny ropy sa dostali nad 100 USD za barel minulý štvrtok (24. 2.), keď Rusko napadlo Ukrajinu, čo podporilo obavy z narušenia dodávok z Ruska, ktoré patrí medzi veľkých exportérov čierneho zlata.

IEA sa v utorok dohodla na koordinovanom uvoľnení 60 miliónov barelov ropy zo svojich rezerv, čím sa snaží zmierniť aktuálny nedostatok na globálnom trhu. "Situácia na energetických trhoch je veľmi vážna a vyžaduje si plnú pozornosť," uviedol výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol. "Globálna energetická bezpečnosť je ohrozená, čo vystavuje svetovú ekonomiku riziku počas krehkej fázy jej zotavovania."

Podľa agentúry tých 60 miliónov barelov predstavuje 4 % z núdzových rezerv jej členských štátov v celkovom objeme 1,5 bilióna barelov.

(1 EUR = 1,1162 USD)