Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Útok na Ukrajinu

Česko získalo pre utečencov 500 skladacích domov, ďalšie ponúka Dánsko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Popri tom Európsky podporný úrad pre otázky azylu (EUAA) ponúka členským štátom pilotnú výstavbu 16 buniek na núdzové ubytovanie.

Praha 6. júla (TASR) - Česko dostalo od Agentúry OSN pre utečencov 500 skladacích domov, ktoré sú určené na výstavbu stanových mestečiek pre ukrajinských utečencov. Neoficiálna ponuka na poskytnutie obytných kontajnerov prišla aj z Dánska. TASR informáciu prevzala zo servera iDNES.cz.

„Dostali sme 500 kusov takzvaných Ikea domčekov. Sú už v našich skladoch a časť z nich sa využíva v rámci núdzového prístrešia v Ostrovačiciach,“ povedala hovorkyňa hasičov Pavla Jakoubková. Dodala, že boli poskytnuté aj Karlovarskému kraju a pražským hasičom.

Hasiči dostali neoficiálnu ponuku aj z Dánska, ktoré by mohlo poskytnúť ubytovacie kontajnery. Túto ponuku dostali aj ďalší členovia EÚ.

Popri tom Európsky podporný úrad pre otázky azylu (EUAA) ponúka členským štátom pilotnú výstavbu 16 buniek na núdzové ubytovanie. "Ponuka vychádza z podpísaného operačného plánu medzi Českom a EUAA. V súčasnosti boli s touto ponukou oslovené kraje a čaká sa na ich reakciu v nadväznosti na možnú lokalitu výstavby," dodala Jakoubková.

Pre nedostatok ubytovacích kapacít požiadala Česká republika o obytné kontajnery ešte v marci. Niektoré kraje opakovane upozorňovali na nedostatok miest na ubytovanie Ukrajincov, ale aj na obsadené kapacity v škôlkach či školách. Pražské asistenčné centrum pre utečencov preto nedávno zatvorili.

České ministerstvo vnútra doteraz udelilo ukrajinským utečencom 388.000 víz dočasnej ochrany. Prácu v Česku si podľa Ministerstva práce a sociálnych vecí našlo už takmer 80.000 Ukrajincov.