Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

Cichanovská obvinila Lukašenka z velezrady

Na archívnej snímke líderka bieloruskej opozície a bývalá prezidentská kandidátka Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Lukašenko priznal, že navrhol ruskému Vladimirovi Putinovi, aby zostali po cvičeniach zostali a zaútočili na Ukrajinu od severu.

Paríž 24. februára (TASR) - Líderka bieloruskej exilovej opozície Sviatlana Cichanovská obvinila vo štvrtok Západom neuznaného prezidenta Alexandra Lukašenka z "velezrady", keď nechal tisíce ruských vojakov zaútočiť na susednú Ukrajinu z bieloruského územia.

Ako informovala agentúra AFP, Cichanovská, ktorú Západ považuje za skutočného víťaza prezidentských volieb v Bielorusku z augusta roku 2020, tiež vyzvala medzinárodné spoločenstvo na uvalenie sankcií voči súčasnému režimu v Bielorusku za jeho úlohu pri invázii na Ukrajinu.

Ruskí vojaci prišli do Bieloruska pred viac ako dvomi týždňami údajne na spoločné vojenské cvičenia, ale Lukašenko vo štvrtok priznal, že navrhol ruskému Vladimirovi Putinovi, aby zostali a zaútočili na Ukrajinu od severu.

"Nelegitímny vládca priviedol cudzie jednotky a urobil z Bieloruska stranu tohto ozbrojeného konfliktu," povedala Cichanovská.

V stredajšom rozhovore pre agentúru AFP uviedla, že v súčasnosti je v Bielorusku približne 30.000 ruských vojakov, ako aj veľa vojenského vybavenia. Podľa Cichanovskej ich prítomnosť ohrozuje nezávislosť Bieloruska.

"Hanbíme sa za úlohu, ktorú v tejto vojne zohralo územie našej krajiny," povedala Cichanovská vo štvrtok.
Na snímke predseda Európskej rady Charles Michel vo štvrtok 24. februára 2022.
Foto: TASR/AP

Aj šéf EÚ Charles Michel vyzval Bielorusko, aby sa "nezúčastnilo" na ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu. Túto výzvu adresoval Minsku pred mimoriadnym summitom Európskej únie, ktorý má rozhodnúť o nových sankciách proti Moskve.

Podľa agentúry BelTA Lukašenko odmietol medializované správy o účasti bieloruských jednotiek na ruskej špeciálnej operácii v Donbase.

"Čítal som: 'Asi o piatej ráno bola štátna hranica Ukrajiny v oblasti Ruska a Bieloruska napadnutá ruskými jednotkami podporovanými Bieloruskom'. Špinavci! To je už príliš. Naše jednotky sa na tejto operácii nezúčastňujú," zdôraznil Lukašenko s tým, že požiadal o ponechanie časti spoločnej skupiny vojsk v západnom Rusku pre prípad "útoku na Minsk".

Televízia SKY News však vo štvrtok popoludní informovala, že podľa ukrajinskej armády boli z Bieloruska vypálené štyri balistické rakety vypálené. Spravodajská televízia CNN predtým priniesla videozábery, ako kolóna tankov prichádzajúcich z Bieloruska prekračuje bieloruskú hranicu s Ukrajinou. Aj ukrajinské vojenské velenie uvádza, že na operácie ruskej armády na Ukrajine sa uskutočňujú za podpory bieloruských vojakov.

Zároveň Lukašenko navrhol Minsk ako dejisko rusko-ukrajinských rozhovorov. Tvrdí, že "totálnemu konfliktu na Ukrajine sa dá zabrániť, musíme si sadnúť za rokovací stôl".

Súčasne informoval, že v dohľadnom čase sa rozhodne aj o tom, či Bielorusko uzná samozvané proruské republiky v Donbase - Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé a suverénne štáty - ako to tento týždeň urobila Moskva.

"Urobíme to tak, ako to bude potrebné pre nás i pre Rusko," vysvetlil.