Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

Čína zvyšuje predaj strojov Rusku, ktoré z nich vyrába zbrane

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Peking tiež pracuje s Ruskom na zlepšení satelitov a ďalších vesmírnych spôsobilostí, aby mohli byť použité na Ukrajine.

Washington 12. apríla (TASR) - Čína zvýšila predaj obrábacích strojov, mikroelektroniky a ďalších technológií Rusku, ktoré Moskva následne využíva na výrobu rakiet, tankov, lietadiel a ďalších zbraní, aby ich následne použila vo vojne proti Ukrajine, uviedli v hodnotiacej správe Spojené štáty. TASR prevzala piatkové informácie z tlačovej agentúry AP.

Dvaja vysokopostavení predstavitelia administratívy prezidenta Joea Bidena, ktorí si v piatok želali zostať v anonymite, vyhlásili, že v roku 2023 približne 90 percent mikroelektroniky Ruska pochádzalo z Číny. Rusko ju potom využilo na výrobu rakiet, tankov a lietadiel. Takmer 70 percent z ruského dovozu obrábacích strojov za celkovo približne 900 miliónov v poslednom štvrťroku 2023 pochádzalo tiež z Číny.

Čínske a ruské subjekty takisto spoločne pracujú na výrobe dronov na území Ruska a čínske spoločnosti pravdepodobne poskytujú Rusku nitrocelulózu potrebnú na silné trhaviny, dodali predstavitelia.

Peking tiež pracuje s Ruskom na zlepšení satelitov a ďalších vesmírnych spôsobilostí, aby mohli byť použité na Ukrajine. Takýto vývoj podľa predstaviteľov môže v dlhšom časovom horizonte zvýšiť hrozbu, ktorú Rusko predstavuje pre Európu. Predstavitelia, citujúc utajované zistenia zaradené do nižšej kategórie, uviedli, že Čína poskytuje Rusku aj snímky pre jeho vojnu na Ukrajine.