Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Útok na Ukrajinu

Dánsko chce zvýšiť výdavky na vojenskú pomoc Ukrajine o 2,4 mld. eur

Dánska premierka premiérka Mette Frederiksenová (vľavo). Foto: TASR/AP

Frederiksenová pre dánsky verejný rozhlas povedala, že jej vláda plánuje do uvedeného fondu tento rok vložiť ďalších 7,5 miliardy dánskych korún a budúci rok 10,4 miliardy korún.

Kodaň 29. mája (TASR) - Dánsko plánuje v priebehu tohto a budúceho roku zvýšiť svoje výdavky na vojenskú pomoc Ukrajine o 17,9 miliardy dánskych korún (2,42 miliardy eur). V pondelok to oznámila tamojšia premiérka Mette Frederiksenová, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Dánsko, ktoré má menej než šesť miliónov obyvateľov, v marci založilo fond za 0,93 miliardy eur určený na vojenskú, civilnú a obchodnú pomoc Ukrajine v roku 2023.

Frederiksenová pre dánsky verejný rozhlas povedala, že jej vláda plánuje do uvedeného fondu tento rok vložiť ďalších 7,5 miliardy dánskych korún a budúci rok 10,4 miliardy korún.

Na oznámenie Kodane reagoval na Twitteri ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slovami: "Tento významný príspevok ešte viac posilní bojové schopnosti ozbrojených síl Ukrajiny v krátkodobom a strednodobom horizonte." "Naša sila je v jednote!" dodal.

Reuters píše, že dánska premiérka sa považuje za možnú uchádzačku o post šéfa Severoatlantickej aliancie. Súčasný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg má vo funkcii skončiť v septembri.

Začiatkom apríla sa stalo 31. členskou krajinou NATO Fínsko. Žiadosť o členstvo podalo spolu so Švédskom v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Švédsko dúfa, že sa mu podarí zaistiť si súhlas so vstupom od všetkých členov Aliancie na júlovom summite vo Vilniuse.