Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Útok na Ukrajinu

Do ruskej ambasády v Bukurešti narazilo auto, vodič neprežil

Rumunsky policajt hliadkuje na ulici vedľa ruskej ambasády v Bukurešti, do ktorej narazilo auto v stredu 6. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ruská ambasáda v Bukurešti po incidente zverejnila vyhlásenie, v ktorom vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým zosnulého muža.

Bukurešť 6. apríla (TASR) - Muž, ktorý zomrel po tom, ako s autom narazil do brány ruského veľvyslanectva v Bukurešti, svoje vozidlo po náraze podpálil sám. Uviedla to v stredu miestna polícia. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Auto narazilo do brány a hneď po tom zapálila osoba, ktorá sa nachádza vo vnútri, zariadenie. Tak sa začal požiar vnútri auta," uviedol rumunský prokurátor Bogdan Staicu s tým, že vo vozidle sa nachádzali nádoby s horľavinami.

"Zatiaľ nemôžeme povedať, či bol tento čin spojený s niečím iným ako s osobnými pomermi vodiča," uviedol Staicu.

Podľa rumunských médií totiž vodič stál na čele mimovládnej organizácie bojujúcej za práva otcov a v utorok ho odsúdili na vyše 15 rokov väzenia za sexuálne zneužívanie svojej maloletej dcéry.

Na snímke osobné vozidlo, ktoré narazilo do brány ruskej ambasády v rumunskej metropole Bukurešť v stredu 6. apríla 2022.
Foto: TASR/Agerpres-Radu Tuta


V poslednom príspevku, ktorý tento muž zverejnil na sociálnej sieti Twitter dva dni pred svojou smrťou, však hovoril o ozbrojenom konflikte na Ukrajine. "Všetci by sme sa mali považovať za Ukrajincov, kým táto hrozná vojna neskončí," napísal.

Ruská ambasáda v Bukurešti po incidente zverejnila vyhlásenie, v ktorom vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým zosnulého muža. "S poľutovaním musíme konštatovať... že muž tento čin bez pochyby vykonal pod vplyvom protiruskej hystérie v súvislosti so zinscenovanou provokáciou v meste Buča," cituje z vyhlásenia agentúra AP.

Záchranné zložky zasahujú po tom, čo osobné vozidlo narazilo do brány ruskej ambasády v rumunskej metropole Bukurešť v stredu 6. apríla 2022.
Foto: TASR/Agerpres-Radu Tuta


Rumunské ministerstvo zahraničných vecí však odmieta pripisovať tomuto incidentu akýkoľvek politický kontext alebo význam, pričom vyzvalo ruskú ambasádu, aby sa zdržala akýchkoľvek interpretácii incidentu, pokiaľ sa neskončí jeho vyšetrovanie.

Ruská ambasáda sa nachádza v bohatej bukureštskej štvrti a od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu je chránená policajnými bariérami, ktoré majú budovu chrániť v čase, keď sa v jej blízkosti konajú protesty.

Podľa ruského veľvyslanca v Rumunsku Valerija Kuzmina dostávalo ruské veľvyslanectvo v Bukurešti opakovane výhražné emaily.