Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Útok na Ukrajinu

Duda: Poľsko bude podporovať Moldavsko na jeho ceste k členstvu v EÚ

Na archívnej snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Lídri EÚ udelili Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín na summite v Bruseli 23. júna. Gruzínsku bola zatiaľ ponúknutá perspektíva členstva v EÚ.

Varšava 14. júla (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina robí všetko čo sa dá, aby Moldavsku pomohla s implementáciou reforiem potrebných na prijatie do Európskej únie. TASR prevzala správu z agentúry PAP.

"Poľsko ponúka (Moldavsku) finančnú a materiálnu pomoc s cieľom podporiť proces náročných reforiem," povedal Duda po stretnutí s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou vo Varšave.

Duda poznamenal, že skutočnosť, že Moldavsko aj Ukrajina dostali štatút kandidátskej krajiny na vstup do EÚ, predstavuje významný pokrok, "hoci ide len o prvotný krok".

Lídri EÚ udelili Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín na summite v Bruseli 23. júna. Gruzínsku bola zatiaľ ponúknutá perspektíva členstva v EÚ.

Poľsko aj Moldavsko sú pre ruskú ofenzívu na Ukrajine v ťažkej situácii, povedal Duda. Dodal, že Moldavsko je v ešte zložitejšej pozícii. Zdôvodnil to tým, že nielenže susedí s Ukrajinou, ktorá je "terčom hrozného útlaku a cieľom ruskej agresie", ale na jeho území sa nachádza separatistický región Podnestersko. To Duda nazval "povstaleckou ruskou enklávou".

Podnestersko sa od Moldavska odtrhlo v roku 1992 a na jeho území má Rusko rozmiestnené svoje jednotky.

Duda tiež upozornil na problém závislosti moldavskej ekonomiky od Ruska. V tejto súvislosti vyzval celú EÚ, aby Moldavsku ponúkla podporu, keďže je v lepšej ekonomickej situácii.