Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Útok na Ukrajinu

EP odobril finančnú pomoc na zmiernenie vplyvu vojny na Ukrajine

Muž si naberá vodu pred zničenou bytovkou v nedávno oslobodenom strategicky významnom meste Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v pondelok 3. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Za tento právny predpis sa vyslovilo 592 europoslancov, 12 bolo proti a 10 sa zdržalo hlasovania.

Brusel/Štrasburg 4. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) súhlasili v utorok s návrhom, aby členské krajiny a regióny EÚ v rokoch 2022 a 2023 dostali dodatočnú finančnú podporu vo výške 3,5 miliardy eur na zmiernenie dôsledkov ruskej vojny na Ukrajine.

Nová legislatívna norma zjednodušuje pravidlá pre členské štáty využívajúce fondy politiky súdržnosti na riešenie migračných a investičných výziev spôsobených ruskou agresiou voči Ukrajine.

Za tento právny predpis sa vyslovilo 592 europoslancov, 12 bolo proti a 10 sa zdržalo hlasovania.

Výbor EP pre regionálny rozvoj (REGI) urýchlil návrh z dielne Európskej komisie, známy pod označením FAST-CARE (flexibilná pomoc pre územia), a v záujme jeho urýchlenia o schválenia ho postúpil na rokovanie do pléna bez pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Plénum schválilo uvedený text bez akýchkoľvek zmien.

Hlavným záujmom poslancov EP je zabezpečiť, aby bola dodatočná finančná pomoc čo najskôr dostupná pre regióny a členské štáty EÚ. Vďaka FAST-CARE pomôže politika súdržnosti ukrajinským utečencom v Európe a umožní európskym mestám a obciam a hospodárstvu EÚ zmierniť priame aj nepriame dôsledky vojny na Ukrajine.

Nová právna norma zjednodušuje pravidlá využívania zdrojov určených na politiku súdržnosti v dvoch oblastiach: pomoc pri migrácii a pomoc pri investíciách do súdržnosti, ktoré sú ohrozené vysokými nákladmi na energiu a nedostatkom surovín a pracovnej sily.

Poskytuje dodatočné predbežné financovanie vo výške 3,5 miliardy eur na roky 2022 a 2023. Umožňuje tiež 100-percentné financovanie projektov EÚ na podporu sociálno-ekonomickej integrácie štátnych príslušníkov tretích krajín a odstraňuje požiadavku na relokácie utečencov.

Okrem toho, aby sa zabezpečilo, že sa pomoc dostane k miestnym komunitám, najmenej 30 percent sumy projektu sa musí poskytnúť miestnym orgánom alebo organizáciám miestnych komunít.

Tento návrh ešte predtým, než v deň nasledujúci po svojom zverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie nadobudne účinnosť, musí schváliť Rada EÚ (členské krajiny).





(spravodajca TASR Jaromír Novak)