Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Útok na Ukrajinu

Erdogan vyzval Putina, aby umožnil pokračovanie pomoci do Sýrie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Informáciu o telefonáte oboch prezidentov zverejnil aj Kremeľ, ale dodávky pomoci pre Sýriu v nej nespomenul.

Istanbul 11. júla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa dohodol so západnými mocnosťami na pokračovaní dodávok humanitárnej pomoci do Sýrie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Erdoganov apel prišiel v čase, keď sa diplomati v OSN snažia nájsť riešenie na zachovanie systému, ktorý od roku umožňuje dodávky pomoci OSN do vojnou postihnutej Sýrie cez územie susedného Turecka.

Keďže Rusko v OSN vetovalo predĺženie mechanizmu o ďalší rok, jeho fungovanie sa oficiálne skončilo 10. júla.

"Erdogan zdôraznil, že prikladá veľký význam predĺženiu fungovania cezhraničného mechanizmu" prísunu pomoci do Sýrie," uviedla prezidentská kancelária v Ankare po telefonickom rozhovore Erdogana s Putinom.

Informáciu o telefonáte oboch prezidentov zverejnil aj Kremeľ, ale dodávky pomoci pre Sýriu v nej nespomenul.

Ruská federácia, ktorá je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, 8. júla na zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN použila právo veta, čím odmietla návrh západných krajín o tom, aby bol hraničný priechod Báb al-Hawa na turecko-sýrskych hraniciach otvorený pre dodávky pomoci ešte aj ďalší rok.

Tento priechod je jediným bodom, kadiaľ prúdia do Sýrie dodávky humanitárnej pomoci OSN bez toho, aby museli prechádzať cez oblasti pod kontrolou sýrskej vlády.

BR OSN predĺžila platnosť uvedeného mechanizmu už niekoľkokrát, keďže platnosť príslušnej rezolúcie už dávno vypršala.

Rusko teraz namiesto ročného predĺženia mechanizmu navrhlo len šesťmesačné s tým, že o celej záležitosti by sa opäť mohlo hlasovať v januári budúceho roka. Západné krajiny zatiaľ ruský protinávrh neprijali.

Niektorí diplomati dúfajú, že by sa ďalšie hlasovanie o predĺžení mechanizmu, umožňujúceho dodávky pomoci OSN do Sýrie, mohlo konať už v utorok alebo inokedy v priebehu tohto týždňa. Členovia BR OSN však podľa nich ešte k dohode nedospeli.