Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Útok na Ukrajinu

Estónsko sprísnilo pravidlá vstupu pre ruských občanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dodatočné vízové kontroly sa budú vykonávať na troch hraničných priechodoch medzi Ruskom a Estónskom - sú nimi Narva, Luhamaa a Koidula, uviedlo estónske ministerstvo vnútra.

Tallinn 18. augusta (TASR) - Vo štvrtok vstúpili do platnosti sprísnené obmedzenia Estónska pre ruských občanov, ktorí chcú vstúpiť do tejto pobaltskej krajiny.

TASR správu prevzala od tlačovej agentúry DPA.

Vláda v Tallinne začiatkom tohto týždňa oznámila, že prestane vydávať estónske víza ruským občanom a zakáže vstup Rusom, ktorí majú estónske turistické, obchodné, športové alebo kultúrne víza.

Ruskí štátni príslušníci s vízami vydanými jednou z iných schengenských krajín alebo tí, ktorí sa už nachádzajú v schengenskom priestore, však do Estónska budú môcť vstúpiť.

Schengenský priestor zahŕňa väčšinu krajín Európskej únie a uľahčuje voľný pohyb v rámci tohto bloku.

Estónsko bude aj naďalej vydávať víza v určitých prípadoch, napríklad pre ruských diplomatov a ich rodiny, ako aj pre Rusov, ktorí budú chcieť navštíviť svojho blízkeho príbuzného s estónskym občianstvom alebo osobu s dlhodobým pobytom v Estónsku.

Dodatočné vízové kontroly sa budú vykonávať na troch hraničných priechodoch medzi Ruskom a Estónskom - sú nimi Narva, Luhamaa a Koidula, uviedlo estónske ministerstvo vnútra.

Estónsko sa spolu s Lotyšskom a Fínskom, ktoré tiež hraničia s Ruskom, zasadzuje za celoeurópsky zákaz turistických víz pre Rusov v súvislosti s inváziou Moskvy na Ukrajinu, ale Európska komisia a Nemecko sú zatiaľ proti tomuto návrhu.

Podľa estónskych pohraničných a policajných orgánov prekročí hranice do Estónska každý deň približne 2500 ruských občanov - takmer polovica z nich na turistické víza.