Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

EÚ nedovolí, aby G20 poslúžilo Rusku ako propagandistické fórum

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas prejavu o situácii na ukrajinských hraniciach na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu 14. decembra 2021. Foto: TASR / AP

Indonézia zastáva rotujúce predsedníctvo v skupine G20.

Brusel 7. júla (TASR) - Európska únia zabráni Rusku, aby zneužilo stretnutie šéfov diplomacie krajín skupiny G20 v Indonézii ako "propagandistické fórum" na šírenie svojich dezinformácií. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa EÚ pre zahraničné záležitosti Nabila Massraliová. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Hlavným bodom programu stretnutia ministrov zahraničných vecí G20", na ktorom sa zúčastní aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell, je energetická a potravinová kríza, ktorú zhoršila ruská invázia (na Ukrajinu)," povedala Massraliová.

"Odmietame ruské dezinformácie a pokus (Moskvy) zneužiť G20 ako propagandistické fórum," uviedla ďalej. Podľa hovorkyne "politická účasť Ruska na vysokej úrovni na stretnutí môže predstavovať hrozbu pre dôveryhodnosť a relevantnosť G20".

Massraliová dodala: "Sme odhodlaní zabezpečiť úspech ministerského fóra G20 na Bali, ale nedovolíme Moskve, aby zneužila G20 ako svoju vlastnú propagandistickú platformu."

Borrell nemá počas summitu na indonézskom ostrove (7.-8. júla) naplánované stretnutie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Indonézia zastáva rotujúce predsedníctvo v skupine G20 a usporadúva na Bali aj nadväzujúci summit 15. - 16. novembra. Jakarta na schôdzku pozvala aj Putina. Západné krajiny však trvajú na tom, aby bol šéf Kremľa zo summitu G20 vylúčený.