Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Útok na Ukrajinu

EÚ poskytne Ukrajine a Moldavsku pred zimou ďalšiu humanitárnu pomoc

Miestny muž v nedeľu 16. októbra 2022 v ukrajinskej Kivsharivke reže kusy palivového dreva. Foto: TASR/AP

Prichádzajúca zima pravdepodobne prinesie pre Ukrajincov veľké výzvy a na to musíme byť pripravení, povedal eurokomisár.

Kyjev 20. októbra (TASR) - Európska únia poskytne Ukrajine a Moldavsku ďalších 175 miliónov eur vo forme humanitárnej pomoci a pošle na Ukrajinu zateplené dočasné prístrešky. Oznámil to v stredu v Kyjeve eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry DPA a oficiálnej webovej stránke Stáleho zastúpenia Európskej komisie v Nemecku.

"Prichádzajúca zima pravdepodobne prinesie pre Ukrajincov veľké výzvy a na to musíme byť pripravení," povedal eurokomisár.

EÚ prostredníctvom mechanizmu rescEÚ zabezpečí zateplené prístrešky v troch ukrajinských regiónoch: v Rivnenskej oblasti na severozápade, v Charkovskej oblasti na severovýchode a v okolí mesta Buča v Kyjevskej oblasti. Každý z nich má kapacitu až päť osôb a je vybavený posteľami a kúrením.

EÚ vyčlení aj ďalších 175 miliónov eur pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva na vzdelávanie, nákup potravín a pitnej vody a ochranu pred zimou. Pre Ukrajinu je určených 150 miliónov eur a 25 miliónov eur pre Moldavsku, píše na svojej oficiálnej stránke Stále zastúpenie EK v Nemecku.

EÚ od začiatku ruskej invázie 24. februára poskytla Ukrajine humanitárnu pomoc v hodnote 485 miliónov eur a 38 miliónov Moldavsku, píše DPA s odvolaním sa na údaje Európskej komisie.