Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Útok na Ukrajinu

Európsky výbor odsúdil vojenský útok Ruska na Ukrajinu

Na archívnej snímke predsedníčka výboru Vladimíra Marcinková. Foto: TASR - Jakub Kotian

Taktiež podporujeme razantnú, rýchlu a jednotnú reakciu členských štátov Európskej únie a NATO, priblížila predsedníčka výboru Vladimíra Marcinková.

Bratislava 24. februára (TASR) – Výbor Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti odsúdil vojenský útok Ruska na Ukrajinu. V uznesení, ktoré jednomyseľne prijal na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí, tiež podporil razantnú, rýchlu a jednotnú reakciu členských štátov Európskej únie a NATO a vyjadril plnú solidaritu Ukrajine.

"Parlamentný výbor pre európske záležitosti jasne konštatuje, že ide o útok Ruska na suverénne územie Ukrajiny, je flagrantným porušením medzinárodného práva a Charty OSN. Zároveň ide o neakceptovateľný, neodôvodnený a odsúdeniahodný akt agresie. Aj preto vyjadrujeme plnú solidaritu Ukrajine a podporujeme jej nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť. Taktiež podporujeme razantnú, rýchlu a jednotnú reakciu členských štátov Európskej únie a NATO," priblížila predsedníčka výboru Vladimíra Marcinková (SaS). Apeluje, aby pomoc Ukrajine z Európy i Slovenska bola včasná a dostatočná a nezostalo len pri slovách.

Marcinková očakáva, že predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico a ďalší, ktorí šírili dezinformácie, si priznajú chybu a uznajú vážny stav na Ukrajine, ktorý nebol ničím vyprovokovaný. Považuje za hanbu, že Fico sa ako dlhoročný premiér zatiaľ k invázii nevyjadril. Poslanci strany, rovnako ako aj ďalší členovia opozície s výnimkou podpredsedu výboru Petra Kmeca (nezaradený) na výbore chýbali.

Výbor schválil aj stanovisko SR na štvrtkové mimoriadne rokovanie Európskej rady, ktoré prezentoval premiér Eduard Heger (OĽANO). V ňom sa Slovensko vyslovuje za potrebu zastaviť agresiu a nastoliť mier a podporuje ráznu a rozhodnú reakciu Európskej únie vrátane čo najtvrdších reštrikcií voči Rusku. Vyzdvihuje tiež význam diplomacie pri riešení konfliktu.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.