Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Evanjelici vyzbierali pre Ukrajinu viac ako 26.000 eur

Muž kráča s bicyklom okolo vrakov ruských vojenských vozidiel v meste Buča na západ od Kyjeva počas šiesteho dňa ruskej invázie na Ukrajine v utorok 1. marca 2022. Foto: TASR/AP

Súčasťou pomoci je aj ubytovanie ľudí utekajúcich z Ukrajiny.

Bratislava 2. marca (TASR) - Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku vyzbierala od darcov prostredníctvom zbierky viac ako 26.000 eur pre Ukrajinu. Na účet do Charkova presmerovali prvých 15.000 eur, určené sú pre evanjelickú cirkev na Ukrajine. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka ECAV na Slovensku Jana Nunvářová.

Do zbierky, ktorá bola vyhlásená vo štvrtok 24. februára, prispievajú evanjelici z celého Slovenska. Generálny biskup ECAV Ivan Eľko je v kontakte s partnermi z Nemeckej evanjelicko-luteránskej cirkvi Ukrajiny. Práve z ich strany prišla prosba o finančnú pomoc, vďaka ktorej budú môcť zabezpečiť potrebné veci, pričom ide najmä o lieky a zdravotnícky materiál.

Novinkou v pomoci ECAV na Slovensku Ukrajine je nový transparentný účet. Bližšie informácie sú zverejnené na webe ECAV. Čo sa týka materiálnej pomoci, zbierky sú pripravované v evanjelických cirkevných zboroch naprieč Slovenskom. Na Evanjelickom gymnáziu v Košiciach a na Evanjelickej spojenej škole v Prešove pripravujú humanitárne hygienické a potravinové balíčky, ktoré by mali byť v spolupráci s ekumenickou pastoračnou službou distribuované už v najbližších dňoch v medzihraničnom priestore a aj na ukrajinskej časti hranice.

Súčasťou pomoci je ubytovanie ľudí utekajúcich z Ukrajiny. Nunvářová uviedla, že podľa informácií, ktoré majú k dispozícii, sa zapojilo šesť cirkevných zborov a takisto Medzinárodné evanjelizačné mládežnícke centrum Ichtys Veľký Slavkov, ktoré poskytli pomoc približne 60 osobám.