Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

Fiala: Česko pozastaví príjem vízových žiadostí ruských občanov

Český premiér Petr Fiala, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Česko takisto odvoláva súhlas na činnosť ruského konzulátu v Karlových Varoch a v Brne a pozastavuje aktivity českých konzulátov v Petrohrade a Jekaterinburgu.

Praha 24. februára (TASR) - Česká republika v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu pozastaví príjem vízových žiadostí ruských občanov na všetkých zastupiteľských úradoch. Výnimku budú predstavovať len humanitárne prípady. Vo štvrtok to vyhlásil český premiér Petr Fiala, informuje spravodajský portál ČT24.

Fiala po zasadnutí Bezpečnostnej rady štátu tiež oznámil, že ministerstvo zahraničných vecí si pozve na konzultácie českých veľvyslancov v Rusku a Bielorusku.

Na piatok dopoludnia zvolal Fiala mimoriadne rokovanie vlády ČR. Fiala uviedol, že Česko uvoľní na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu vyše 300 miliónov korún.

Česko takisto odvoláva súhlas na činnosť ruského konzulátu v Karlových Varoch a v Brne a pozastavuje aktivity českých konzulátov v Petrohrade a Jekaterinburgu, píše portál Novinky.cz.

Česká republika krátko predtým oznámila, že dočasne uzavrela veľvyslanectvo v Kyjeve. Konzulárne služby pre českých občanov zabezpečuje konzulát v Ľvove.

Český minister vnútra Vít Rakušan zase oznámil, že úrady budú vydávať víza pre Ukrajincov v osobitnom režime. Ľudia, ktorým majú víza zakrátko vypršať, podľa jeho slov s určitosťou vyhostení nebudú. ČR chce tiež vyjsť v ústrety rodinám Ukrajincov žijúcim v Česku.