Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Európski lídri sa dohodli na ďalších sankciách voči Rusku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Brusel zároveň rozšíri sankčný zoznam o mená ďalších osôb z Ruska a upraví kritéria, podľa ktorých vyhodnocuje, kto naň patrí.

Brusel 24. februára (TASR) - Prezidenti a predsedovia vlád EÚ sa zhodli, že na Rusko uvalia sankcie, ktoré budú mať "masívne následky" pre jeho sektory energetiky, financií aj dopravy. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

"Tieto sankcie sa vzťahujú na finančný sektor, energetiku a dopravu, tovar s dvojakým použitím, ako aj na kontrolu vývozu, financovanie vývozu a vízovú politiku," uvádza sa vo vyhlásení Európskej rady.

Brusel zároveň rozšíri sankčný zoznam o mená ďalších osôb z Ruska a upraví kritéria, podľa ktorých vyhodnocuje, kto naň patrí.

"Rada bezodkladne prijme príslušné návrhy pripravené (Európskou) komisiou a vysokým predstaviteľom (EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom)," pokračuje vyhlásenie.

Európski lídri zároveň spoločne odsúdili Kremeľ za jeho útok na Ukrajinu vyzvali Moskvu, aby bezpodmienečne stiahla všetky svoje sily z celého územia svojho západného suseda.

Zároveň podporili prípravu balíka sankcií voči Bielorusku za podporu ruskej agresie voči Ukrajine.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal vo štvrtok medzinárodne spoločenstvo, aby "odstrihlo" Rusko od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. V tlačovej správe lídrov sa však tento systém vôbec nespomína.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že spúšťa rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.