Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Útok na Ukrajinu

Francúzsko posilnilo svoju ambasádu v Kyjeve elitnými policajtmi

Na snímke z 23. februára 2022 francúzsky minister zahraničných vecí Jeana-Yves Le Drian. Foto: TASR/AP

Osem špeciálne vycvičených policajtov sa v stredu pripojilo k piatim policajným príslušníkom, ktorí na ambasáde v Kyjeve pôsobia dlhodobo.

Paríž 25. februára (TASR) - Francúzsko vyslalo tento týždeň do Kyjeva osem členov elitnej policajnej protiteroristickej jednotky GIGN. Ich úlohou je posilnenie bezpečnosti tamojšieho francúzskeho veľvyslanectva v čase pokračujúcej ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine.

TASR správu prevzala v piatok z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na nemenovaný zdroj z prostredia bezpečnostných zložiek.

Osem špeciálne vycvičených policajtov sa v stredu pripojilo k piatim policajným príslušníkom, ktorí na ambasáde v Kyjeve pôsobia dlhodobo. Ich úlohou je chrániť francúzske veľvyslanectvo a jeho personál pred akoukoľvek hrozbou.

Správa o vyslaní skupiny príslušníkov francúzskych špeciálnych jednotiek prišla v čase, keď sa Západ začína obávať o bezpečnosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten v piatok oznámil, že na Ukrajine ostáva aj napriek tomu, že je pre Rusov "cieľom číslo jeden".

"V prípade potreby sme pripravení (Zelenskému) pomôcť," uviedol pre francúzske rádio Inter francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.