Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Gubernátor: Pri ruskom ostreľovaní Chersonu zahynuli najmenej 4 ľudia

Manželka Viktora Anastasieva plače pri svojom zranenom manželovi po ruskom raketovom útoku v meste Cherson na juhu Ukrajiny vo štvrtok 24. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré po februárovej invázii obsadili moskovské jednotky.

Kyjev 24. novembra (TASR) - Najmenej štyria ľudia zahynuli a ďalších desať utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní Chersonu na juhu Ukrajiny. Vo štvrtok to uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Ruskí útočníci spustili paľbu na obytnú oblasť s delostrelectvom a raketometmi. Veľkú budovu zachvátil požiar," napísal Januševyč v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že útok zasiahol aj detské ihrisko.

Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré po februárovej invázii obsadili moskovské jednotky. Ukrajinská armáda opätovne ovládla Cherson 11. novembra, keď sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper.

Ukrajinské úrady už minulý týždeň uviedli, že v meste objavili dôkazy o rozsiahlom mučení Ukrajincov počas ruskej okupácie.

Ruská armáda začala začiatkom októbra sústredene útočiť na kritickú infraštruktúru a zdroje výroby a prenosu elektrickej energie na Ukrajine. Zatiaľ posledný raketový útok v stredu spôsobil na celej Ukrajine výpadky dodávok elektriny a vody.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v sobotu uviedla, že Ukrajina čoskoro začne s doborovoľnou evakuáciou ľudí z Chersonu a z okolitých oblastí.