Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Gulyás: Minister obrany SR je pri výcviku ukrajinských vojakov neznalý

Na snímke dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) . Foto: TASR - Jakub Kotian

Maďarský rezort obrany reagoval vyhlásením, v ktorom uviedol, že v rámci najväčšej humanitárnej akcie v dejinách Maďarska pomáhajú tým, ktorí sa ocitli v ťažkostiach a ktorí potrebujú pomoc.

Budapešť 9. marca (TASR) - Tvrdenie dočasne povereného ministra obrany SR Jaroslava Naďa o tom, že maďarské ozbrojené sily sa zúčastňujú na výcviku ukrajinských vojakov, je výsledkom neznalosti a omylu. Podľa servera 24.hu to povedal vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR.

Naď v pondelok v Michalovciach na verejnom podujatí, ktoré zorganizovalo ministerstvo zahraničných vecí, povedal, že aj v Maďarsku cvičia ukrajinských vojakov. "Aj Maďari pomáhajú. To, že o tom neviete, a že vám šíri nejaká propaganda, že oni nepomáhajú, to je jedna vec. Ale vedeli ste napríklad to, že cvičia ukrajinských vojakov na svojom území?" povedal Naď podľa záznamu z podujatia zverejnenom na účte slovenského rezortu diplomacie na Facebooku.

Gulyás na tlačovej konferencii venovanej krokom vlády vo štvrtok na Naďove slová reagoval slovami: "neznalosť, omyl".

Maďarský rezort obrany však v utorok reagoval vyhlásením, v ktorom uviedol, že v rámci najväčšej humanitárnej akcie v dejinách Maďarska pomáhajú tým, ktorí sa ocitli v ťažkostiach a ktorí potrebujú pomoc. "V tomto duchu sme pomáhali pri ošetrovaní ranených ukrajinských vojakov v nemocniciach. Maďarské ozbrojené sily takisto z humanitárnych dôvodov robia výcvik ukrajinských vojenských zdravotníkov," píše sa v dokumente ministerstva.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)