Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Guterres: OSN pred zimou plánuje zvýšiť vývoz obilia z Ukrajiny

Na archívnej snímke z 20. januára 2022 generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Guterres vo štvrtok popoludní absolvoval v Ľvove trojstranné rokovania s Volodymyrom Zelenským a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ľvov 18. augusta (TASR) - OSN plánuje pred príchodom zimy zvýšiť vývoz obilia z Ukrajiny, povedal vo štvrtok generálny tajomník OSN António Guterres po rokovania s prezidentmi Ukrajiny a Turecka. Vyjadril tiež znepokojenie nad bojmi v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Guterres vo štvrtok popoludní absolvoval v Ľvove trojstranné rokovania s Volodymyrom Zelenským a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Diplomatické úsilie spojené s júlovou dohodou o vývoze obilia z ukrajinských prístavov je podľa jeho slov len začiatok pozitívnej dynamiky.

OSN podľa Guterresa plánuje navýšiť ešte pred príchodom zimy objem vývozu obilia z Ukrajiny. "Urobíme, čo je v našich silách, na zvýšenie rozsahu našich operácií, aby sme mohli čeliť... prichádzajúcej zime," povedal.

Guterres vo štvrtok vyjadril znepokojenie nad pokračujúcimi bojmi v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne a povedal, že musí byť demilitarizovaná.

"Musíme to povedať tak, ako to je - akékoľvek prípadné poškodenie Záporožskej elektrárne je samovražda," povedal.

Ukrajinský prezident Zelenskyj predtým vo štvrtok na spoločnom stretnutí s Guterresom požiadal OSN, aby zaistila bezpečnosť tohto strategického objektu, jeho demilitarizáciu a úplné oslobodenie od ruských vojakov.

Rusko Záporožskú jadrovú elektráreň obsadilo ešte v marci. Kyjev Moskvu obviňuje, že ju teraz využíva ako ochranný štít, spoza ktorého ostreľuje ukrajinské ciele, píše Reuters. Rusko a Ukrajina sa takisto navzájom obviňujú z ostreľovania samotnej elektrárne.