Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Útok na Ukrajinu

Historikov znepokojilo, že Rusko odôvodňuje útok argumentmi z histórie

Na snímke z 24. februára 2022 poškodený ukrajinský vojenský objekt v dôsledku ruského ostreľovania pri ukrajinskom Mariupole. Foto: TASR/AP

Vojenské prepadnutie Ukrajiny považuje Slovenská historická spoločnosť za útok na mier v Európe, na princípy demokracie a na zásady mierového spolužitia národov.

Bratislava 24. februára (TASR) - Prepadnutie Ukrajiny Ruskom je aktom agresie, ktorý Európa v tejto podobe zažila naposledy v roku 1939. Uviedla to Slovenská historická spoločnosť (SHS) pri Slovenskej akadémii vied v stanovisku, ktoré TASR poskytol jej predseda Rastislav Kožiak. Historici odsudzujú agresiu a znepokojuje ich, že agresor odôvodňuje akt násilia historickými argumentami.

"Reč prezidenta Vladimira Putina, ktorou zdôvodňuje agresiu, je plná historických lží. Pre ruskú spoločnosť nastali opäť časy, keď politici určujú, ako sa majú interpretovať dejiny,"
uviedla SHS v stanovisku.

Vojenské prepadnutie Ukrajiny považuje SHS za útok na mier v Európe, na princípy demokracie a na zásady mierového spolužitia národov. "História nás veľakrát poučila, že agresora nemožno zastaviť ústupkami a pokusmi o diplomatické rokovania, ktorými agresor pohŕda," skonštatovala SHS. Zároveň vyjadrila solidaritu a podporu ukrajinským kolegom.